Pojavili su se lažni popisivači, iz DZS-a objasnili kako prepoznati prave

Ilustracija: Davor Puklavec/PIXSELL

POPISIVAČI će tek u ponedjeljak 27. rujna početi popisivati stanovništvo pa je Ivana Sopta iz Državnoga zavoda za statistiku u nedjelju pozvala građane na oprez zbog pojave lažnih popisivača, podsjetivši da do 26. rujna traje prva faza popisa - samopopisivanje na portalu e-Građani.

Sopta je večeras u Dnevniku Hrvatske radiotelevizije (HRT) istaknula da je Državni zavod za statistiku (DZS) obavijestio Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP) o pojavi lažnih popisivača. Naime, prije nekoliko dana 93-godišnja gospođa iz Zagreba je zbog dvije prevarantice ostala bez novca i nakita, a Sopta je rekla da je bilo još nekoliko takvih pokušaja.

"Popisivači na terenu tek 27. rujna, prepoznatljivo odjeveni"

Objasnila je da će popisivači imati prepoznatljive bijele i plave majice i maske, kao i akreditaciju s logom DZS-a i Popisa stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021.

Na teren će izaći s laptopima, a morat će imati i EU digitalnu covid-potvrdu, dodala je Sopta i pozvala građane da u slučaju da im na vrata dođu lažni popisivači odmah obavijeste policiju.

Podsjetila je da do 26. rujna traje prva faza popisa, faza samopopisivanja, te poručila građanima da u tom periodu nitko nema razloga kucati na njihova vrata.

"Nitko neće ostati nepopisan"

Kada je pak riječ o samopopisivanju koje je u tijeku, glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković podsjetila je da je za ulazak u sustav e-Građani potrebna digitalna identifikacija, osobna šifra građana - takozvana vjerodajnica. 

Objasnila je da je najjednostavnije otići u poslovnicu Fine i dobiti vjerodajnicu ali, ako netko ne želi otići u poslovnicu Fine, može to učiniti i online putem gdje će dobiti najnižu vjerodajnicu - E-pass.

"Nije bitno prebivalište, bitno je ono mjesto gdje zaista živimo i kada se daju podaci o stanu daju se isključivo podaci o mjestu gdje stvarno živimo", istaknula je Brković.

Budući da samopopisivanje nije obvezno, na teren će zato u ponedjeljak 27. rujna izaći osam tisuća popisivača.

Pokucat će na sva vrata u Hrvatskoj, a ako tada nikoga ne bude u stanu, popisivači će ostaviti obavijest s podacima za kontakt pa nitko neće ostati nepopisan, poručili su iz DZS-a.

Inače, danas do 15 sati uspješno je popisano više od 546.000 građana.

Pročitajte više

 

Pročitajte više