Pojavljuju se nove informacije o čovjeku koji je dao oružje Baldwinu

Foto: Twitteru

POJAVLJUJU SE nove informacije u slučaju smrti direktorice fotografije Halyne Hutchins, koju je na filmskom setu ustrijelio holivudski glumac Alec Baldwin iz pištolja koji je trebao biti rekvizit u filmu.

 

Pištolj je Baldwinu dao pomoćnik redatelja Dave Halls. U medijima je bilo objavljeno da, prema onome što je uneseno u sudske zapisnike, on nije znao da je u pištolju pravo streljivo. Baldwinu je pištolj, navodi se, predao uz riječi da je oružje hladno, što filmskim žargonom znači da u njemu nije streljivo.

No sada se pojavljuju novi detalji o Hallsu, koji bi mogli baciti novo svjetlo na cijeli slučaj. 

Niz pritužbi na račun pomoćnika redatelja koji je Baldwinu dao oružje

Kako piše CNN, na Hallsa su se članovi filmskih ekipa žalili na dvije prethodne filmske produkcije, 2019. godine, zbog problema sa sigurnosti na snimanju te zbog njegova ponašanja na setu. To su CNN-u rekle dvije osobe koje su s njim blisko surađivale.

Pritužbe protiv pomoćnika redatelja Davea Hallsa uključuju nepoštivanje sigurnosnih protokola za korištenje oružja i pirotehnike, blokirane protupožarne staze i izlaze te primjere neprimjerenog seksualnog ponašanja na radnom mjestu.

Maggie Goll, licencirana pirotehničarka koja radi na proizvodnji rekvizita za filmske setove, rekla je u izjavi za CNN da je tijekom rada na Huluovoj antologijskoj seriji Into the Dark, u veljači i svibnju 2019., Halls zanemario održavanje sigurnosnih sastanaka i nije najavio filmskoj ekipi prisustvo vatrenog oružja na snimanju, što je morao učiniti, prema sigurnosnim protokolima. 

"Jedini razlog zašto je ekipa bila svjesna prisutnosti oružja bio je taj što je pomoćnik majstora rekvizita od Davea zahtijevao da se to objavljuje", kaže Goll. 

Ona dodaje da je majstor rekvizita, onda kada je pištolj bio potreban za snimanje, to redovito objavljivao, kao i to je li riječ o plastičnoj ili gumenoj replici, opciji pištolja bez mogućnosti pucanja ili "hladnom pištolju" koji nije napunjen te da je omogućavao da se to provjeri. 

Majstor rekvizita je, navodi ona, često opominjao Hallsa da nije vraćao rekvizite, uključujući oružje, te da je propuštao davati sigurnosne objave. 

Goll također opisuje situaciju kada je licenciranom pirotehničaru na setu trebala hitna medicinska intervencija na setu, a Halls je od nje tražio da nastavi sa snimanjem.

Halls CNN-u nije odgovorio na upit da odgovori na optužbe na njegov račun. 

Niz optužbi

Inače, još je jedan član filmske ekipe, koji je zatražio da ostane anoniman u strahu od odmazde, potvrdio izjave Maggie Goll, rekavši da su sastanci o sigurnosti koje je Halls održavao bili kratki te da se Halls pitao zašto se uopće održavaju, jer se uvijek koristi isto oružje. 

I on i Goll su CNN-u rekli za još jedan slučaj u kojem je Halls, kako tvrde, inzistirao na nastavku snimanja na mjestu gdje je došlo do oluje, gdje su električna svjetla dodirivala blato, žice su bile izložene kiši, a članovi posade su se plašili za svoju sigurnost.

Goll je iznijela i optužbe za Hallsovo seksualno nedolično ponašanje, za koje je rekla da nije podnijela službenu pritužbu, ali da je već unaprijed bila upozorena da se pazi Hallsa. 

"Ništa previše ekstremno, ali članovi ekipe, oba spola, osjećali su se neugodno zbog Hallsovih dodira po leđima, struku, ramenima.

Goll je rekla da se požalila generalno na Hallsa i ono što se događa na setu, no da Blumhouse Productions, koliko zna, nisu ništa poduzeli po njenim pritužbama. 

Iz Blumhouse Productionsa se o svemu još nisu oglasili. 

Pročitajte više