INDEX DOZNAJE Ramljakova afera postala je još gora, uz milijunske honorare dobit će i nagradu

Foto: Index/123rf/Boris Scitar

PREDSJEDNIK sabora, koji je u svojoj političkoj karijeri najpoznatiji jer iznimno dobro osluškuje želje šefa stranke, poručio je jučer Anti Ramljaku kako zdrav razum govori da njegov izbor savjetnika nije najmudriji.

>> Kolinda: Šokirana sam, duboko je nemoralno ako Agrokor, duboko je nemoralno ako Agrokor toliko plaća savjetnike


No, imamo loše vijesti za Gordana Jandrokovića, ali i za sve one poput predsjednice Kolinde Grabar- Kitarović, koji su zgroženi lukrativnošću posla koji je vladin povjerenik osigurao svojoj bivšoj tvrtki. Naime, stvar je još i gora.

Osim mjesečne naknade od 971.576 kuna, odnosno oko 12 milijuna kuna godišnje, Ramljakovoj firmi po svemu sudeći pripada i naknada za uspjeh.

Mnogima je, pa i nama, bio promaknuo jedan važan detalj u dugačkom odgovoru Agrokora u kojemu pokušavaju objasniti kako je zapravo AlixPartners angažirao konzultante, mada su svi novinari koji su odlazili na brifinge u Cibonin toranj svjedočili da su Texo i ekipa predstavljani kao Ramljakovi savjetnici.

Konačan iznos naknada ovisit će o uspješnosti o kojima ovisi naknada za uspjeh

U svom odgovoru navode kako će ukupna naknada savjetnicima do kraja postupka izvanredne uprave iznositi 58 do 69 milijuna eura.

"Konačni iznos ovisi o trenutku sklapanja nagodbe, pri čemu će dugotrajniji postupak rezultirati višim iznosom naknada, uspješnosti okončanja projekta o kojem ovisi isplata naknade za uspjeh (success fee)", navodi se u odgovoru koji nam je Agrokor poslao.

Naknada za uspjeh vezuje se uz određene ciljeve koje propisuje, a tko li drugi nego - Ante Ramljak. Je li moguće da će tom naknadom biti nagrađen samo glavni savjetnik AlixPartners, a ne i njegovi podizvođači, kao što su Texo Management, Altera, Komunikacijski ured Colić i Laco?

To je gotovo pa nemoguće. AlixPartners hvalio je domaće stručnjake kao nužne, isticao njihovo svjetsko obrazovanje i vještine. Ako dobiju nagradu za uspjeh, jasno je da će je morati podijeliti s njima. Odnosno, sami podizvođači također vrlo vjerojatno imaju u svoje ugovore već ugrađene odredbe o naknadama za uspjeh.

Javnost mora znati kolika je naknada Texa i drugih savjetnika

Iz primjera koji smo pronašli vidimo koliko mogu biti unosne: AlixPartners je za svoj posao restrukturiranja General Motorsa imao ugovoren success fee u iznosu 13 milijuna dolara u slučaju uspješne prodaje dijela imovine.

Prijavljena potraživanja u slučaju Agrokora iznose oko 60 milijardi kuna, a kako je u pitanju velik posao, vjerujemo da su naknade za uspjeh višemilijunske.

Upravljanje je preuzela vlada, zato je nužno da Agrokor objavi kolika je naknada za uspjeh i to ne samo AlixPartnersa, nego prvenstveno Ramljakove bivše tvrtke, ali svih drugih savjetnika. Javnost to ima pravo znati, to je stvar zdravog razuma. I borbe protiv korupcije.

Pročitajte više