Masakr u školi u Teksasu: Roditelji htjeli spasiti djecu, policija im stavila lisice

Screenshot: YouTube

NAORUŽANI napadač koji je u utorak počeo pucati po školi u Teksasu ušao je u zgradu bez ikakve provjere, priopćila je policija. Načelnik Victor Escalon rekao je da nijedan naoružani čuvar nije provjerio tinejdžera te da nije jasno jesu li vrata škole uopće bila zaključana.

Podsjetimo, napadač je tijekom pucnjave ubio 19 učenika i dvije nastavnice, a ranio još najmanje 17 osoba.

 

Escalon je kazao da su prva izvješća o tome da je napadač upucao stražara bila netočna te da tijekom incidenta nije ni bilo zaštitara u blizini. Dodao je da je policija ušla u školu četiri minute nakon napadača, koji je u nju ušetao oko 11:40.

No nasilnik je ubijen tek sat vremena kasnije, u 12:45, nakon što su stigli taktički timovi američke granične patrole. Na društvenim mrežama pojavile su se videosnimke uplašenih članova obitelji učenika koji pozivaju policiju da što prije uđe u školu.

Roditelji su ogorčeni, pokušali sami spasiti djecu

Otac čija je kći umrla u napadu rekao je za AP da je razmišljao o tome da sam uđe u zgradu s obzirom na to da policija nije pravovaljano reagirala. Jedna majka je kazala za Wall Street Journal da joj je policija stavila lisice jer je ometala istragu nakon što je zajedno s drugim roditeljima zahtijevala da policajci upadnu u zgradu. 

Angeli Rose Gomez rekla je da je vidjela kako policajac jednog izbezumljenog oca baca na tlo, a drugog prska suzavcem, piše BBC.

"Policija nije radila ništa. Samo su stajali izvan ograde. Nisu ulazili unutra", rekla je Gomez, koja je pokušala preskočiti školsku ogradu i utrčati unutra kako bi spasila svoje dvoje djece.

Vrata škole nisu bila zaključana?

"Nakon što je kamionom završio u jarku u blizini škole, napadač je izašao i zapucao na dvije osobe koje su izlazile iz pogrebnog poduzeća. Osumnjičeni je nakon toga preskočio ogradu i počeo pucati na zgradu škole", rekao je Escalon.

"Dok se približavao ulazu, nitko ga nije zaustavio", dodao je.

Prema pravilniku školskih okruga Uvalde, škole moraju imati osoblje "koje patrolira po ulazima i parkiralištima". Učiteljima je rečeno da vrata škole uvijek drže zaključana.

"Moramo istražiti zašto su vrata bila otključana. Možda su bila i zaključana, ali trenutno se ne čini tako", kazao je Escalon.

Istražitelji za sada nisu utvrdili da je napadač imao povijest mentalne bolesti ili kazneni dosje. Tjedan dana prije napada, nakon što je napunio 18 godina, legalno je kupio dvije puške.

Upucao svoju baku

Poručnik Chris Olivarez, glasnogovornik odjela teksaške policije za javnu sigurnost, gostovao je prije dva dana na NBC-ju te objavio više detalja o masakru učenika u školi u mjestu Uvalde.

"Ono što znamo je da je napadač prvo sudjelovao u incidentu sa svojom bakom prije napada u školi. Potom je ustrijelio baku. Pobjegao je vozilom te se nalazio blizu škole kad je policija dobila prvu dojavu o prometnoj nesreći i naoružanom pojedincu koji ulazi u školu", rekao je glasnogovornik policije.

"U tom trenutku aktivirana je lokalna policija, policija koja čuva školu te državna policija, čiji službenici su prvi došli na mjesto događaja i čuli kako u učionicama odjekuju pucnjevi. Pokušali su ući u zgradu, a napadač je zapucao i pogodio nekoliko policajaca", rekao je Olivarez.

"Pucao je u sve koje je vidio"

"U tom trenutku policajci su počeli razbijati prozore oko škole u pokušaju da evakuiraju djecu, učitelje, sve koje su mogli, da ih pokušaju izvući iz škole", dodao je.

"Ono što znamo je da je napadač uspio ući u učionicu te se zabarikadirao u njoj. Počeo je pucati u velik broj djece i učitelja koji su bili u toj učionici. Nije imao baš nikakvog obzira prema ljudskim životima, dakle, potpuno zla osoba. Pucao je u sve koje je vidio", rekao je Olivarez.

"U tom trenutku na lice mjesta došla je ekipa policijskih specijalaca, među kojima su bili federalni službenici, te lokalna i državna policija. Uspjeli su na silu ući u učionicu. Zapucao je i na njih, a oni su uzvratili vatru i ubili napadača. U napadu je ubijeno 19-ero djece i dvije učiteljice", zaključio je policijski glasnogovornik.

Pročitajte više