Zbog mita kreće istraga protiv šefa Trogir Holdinga, pogledajte snimku davanja novca

Foto, video: Index

DRŽAVNO odvjetništvo objavilo je da je USKOK danas pokrenuo istragu protiv dviju osoba zbog trgovanja utjecaja i davanja mita.

Kako je DORH objavio na svojim stranicama, USKOK je, na temelju rezultata provedenih izvida, donio rješenje o provođenju istrage protiv dvojice hrvatskih državljana (1984., 1950.)  zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela trgovanja utjecajem i davanja mita.

Radi se, naime, o slučaju koji je otkrio Index. Podsjetimo, Index je u svibnju ove godine objavio snimku koja prikazuje na kojoj se vidi kako Ivo Milić, tehnički direktor Trogir Holdinga i kandidat HKS-a za gradonačelnika Trogira, prima novac od Vinka Brkana, vlasnika tvrtke Brkan Plano. Milić je snimljen 5. travnja, a Index je još ranije objavio snimke nastale 20. travnja. U prvoj snimci vidi se kako Milić uzima novac od Brkana, a u drugoj kako ga nastoji privoliti od nauma da ga prijavi USKOK-u za reket i ucjenu.

U priopćenju DORH-a navodi se kako je prvookrivljeni (Ivo Milić, op.a.) u razdoblju od studenog 2015. do 20. travnja 2017. u Trogiru od drugookrivljenog (Vinko Brkan, op.a.) u više navrata tražio novčane iznose kako bi, koristeći autoritet utjecaja izvršnog direktora u Trogir Holdingu, ishodio naplatu dospjelih potraživanja tvrtke Vinka Brkana prema Trogir Holdingu.

Uz to, navodi se u priopćenju bez navođenja imena okrivljenih, Milić je od Brkana u više navrata tražio novčane iznose za realizaciju ugovorenih poslova i daljnju poslovnu suradnju dvaju trgovačkih društava te rješavanje radnopravnog statusa sina Vinka Brkana, na što je Brkan pristao. Na opisani način Milić je od Brkana preuzeo ukupno 22,500 kuna i 3,600 eura.

 
Kad je Index objavio gornje snimke, Milić nam kategorički tvrdio da nije istina ono za što ga tereti Brkan. Priznao je da je uzimao novac, ali je tvrdio da to čini za stranku. Govorio je kako ga Brkan neosnovano blati i želi diskreditirati pred izbore jer stranka nije pristala staviti njegova sina Jakova na visoko mjesto na listi za Gradsko vijeće Trogira. Prijavio je Brkana Državnom odvjetništvu za kazneno djelo neovlaštenog snimanja. Tvrdio je da je uredno zaveo donacije, ali tek kada su otvorili račun za ove izbore, jer prije nisu mogli.

Pročitajte više