Pokrenuta istraga protiv kardiokirurga dr. Turine

DRŽAVNO tužiteljstvo Švicarske pokrenulo je istragu zbog ubojstva iz nehaja protiv najpoznatijeg hrvatskog kardiokirurga, dr. Marka Turine.  

Istraga je pokrenuta zbog smrti pacijentice Rosmarie Voser koja je preminula nakon transplatacije srca, a glavni krivac u ovoj tragediji je, kako piše Jutarnji list, Turinin asistent dr. Andreas Kűnzli.

57-godišnja pacijentica preminula je u travnju 2004. nakon transplatacije srca u Sveučilišnoj klinici za kardiologiju u Zűrichu u kojoj je Turina do pred godinu dana bio na čelu, nakon čega je otišao u mirovinu.

Pacijentici je presađeno srce krvne grupe A iako je ona imala krvnu grupu 0. Švicarski su mediji optužili dr. Turinu da je kriv za ovakvu pogrešku, no on se ne osjeća krivim, te je novinarima Jutarnjeg lista rekao da ne može davati izjave jer je istraga u tijeku.

Kirurg koji je obavio preko 300 transplatacija, optužen je u švicarskim medijima da je dopustio transpalataciju iako je znao da pacijentica neće preživjeti. Turina tvrdi da je došlo do tragičnog nesporazuma s njegovim asistentom koji je, navodno, odlučio o operaciji, a hrvatskog kardiokirurga tek telefonski obavijestio.

"Moj klijent Turina nedvojbeno je izjavio da mu ne bi palo na pamet transplatirati srce krvne grupe A u tijelo pacijenta s krvnom grupom 0. Samo se složio s operacijom jer je telefonski poziv o operaciji pacijentice Voser posve krivo shvatio" - izjavio je Turinin odvjetnik Alex De Capitani. Kako piše Jutarnji list, Turini su javili da je operaciju moguće obaviti s čime se on složio iako danas tvrdi da mu je bila nejasna konstelacija krvnih grupa.

Institut za forenzičnu medicinu ovu je verziju i potvrdio švicarskom državnom tužiteljstvu. Oni kažu da je dr. Andreas Kűnzli znao da je u Bernu već obavljena transplatacija kada se krvne grupe nisu poklapale, te je pokušao transplatirati srce krvne grupe A u tijelo krvne grupe 0.

Turina se tek tijekom operacije pridružio liječničkom timu, a liječnici su tijekom operacije vidjeli da je pacijentica u teškom stanju.

Sumnja se da je tragediju izazvala želja za dokazivanjem Turininog asistenta, koji je želio pokazati da može, kao i njegovi kolege iz Berna, obaviti transplataciju srca različite krvne grupe.

Pročitajte više