Pokrenuta smjena ravnatelja KB-a Dubrava Miše Viraga

UPRAVNO vijeće Kliničke bolnice (KB) Dubrava pokrenulo je danas postupak smjene ravnatelja Miše Viraga zbog neopravdanog duga bolnice u prošloj godini od 46 milijuna kuna te 10 milijuna kuna duga u prva tri mjeseca ove godine.

Za pokretanje smjene, o čemu se Virag treba očitovati u roku dva tjedna, glasovalo je troje članova Vijeća koje imenuje Vlada na čelu s predsjednikom Upravnog vijeća Mladenom Birušom, a protiv dva člana iz bolnice.

"Kao predstavnici vlasnika dužni smo provoditi politiku koja ne stvara gubitke, za što se zalaže ministar zdravstva Andrija Hebrang", rekao je Biruš.

Ravnatelj Mišo Virag izjavio je kako ga je jutros na sastanku ministar Hebrang ocijenio dobrim stručnjakom ali lošim ekonomistom, te ga pozvao da podnese ostavku. On je to odbio jer smatra da nepravilnog poslovanja nije bilo i da nema za što snositi krivnju.

Do gubitaka je došlo, tvrdi Virag, zbog povećanja opsega posla uslijed velikog broja kirurških struka u bolnici, što neminovno povisuje troškove poslovanja, te zbog ugovaranja samo dijela kapaciteta bolnice i nepriznavanja obavljenog rada. Veliki trošak predstavlja i održavanje objekta koji stalno iziskuje nova ulaganja.

Dug se odnosi na neplaćena potraživanja dobavljačima, a Ministarstvo zdravstva ga je u cijelosti saniralo tijekom travnja. Novi dug od 10 milijuna kuna nastao u prva tri mjeseca ove godine posljedica je smanjenog priljeva novca uslijed privremenog proračuna, zbog čega je bolnica dobila sedam milijuna kuna manje, rečeno je na sjednici.

Pomoćnik ravnatelja za ekonomske poslove Ivan Lukovnjak naglasio je kako najviše novca u bolnici odlazi na lijekove i potrošni materijal, te na skupo održavanje pogona bolnice, koja mjesečno samo za plin plaća 1,2 milijun kuna.

Na tvrdnju člana Upravnog vijeća Filipa Čule da je bolnica pozitivno završila 2000. godinu, Lukovnjak je odgovorio kako je u odnosu na tu godinu bolnički proračun u 2003. porastao za 5,3 posto, a istodobno je napravljeno 25 posto više usluga.

Proračun je porastao za 15 milijuna kuna, a iznos potreban za isplatu plaća za 21 milijun kuna, rekao je Lukovnjak.

Pročitajte više