Pokrenuta stranica za ocjenjivanje uhljeba

Foto: 123rf, Ocijenime

ONO što je TripAdvisor za ljude koji putuju po svijetu, to bi internetska stranica Ocijenime.hr mogla postati za sve one koji putuju od šaltera do šaltera, od vrata do vrata lokalne i državne administracije.

Servis za ocjenjivanje javnih službenika Ocijenime.hr pokrenula je Viktorija Knežević, odvjetnica iz Dubrovnika, nakon što je prije otprilike dvije godine doživjela - kao i većina nas - neugodno iskustvo u susretu s lokalnom službenicom. Službenica je u radno vrijeme telefonom razmjenjivala kuharske recepte, dok je stranka čekala da završi razgovor.

Službenica razmijenjuje recepte preko telefona

“Ja sam odvjetnica, živim u Dubrovniku, i kao i svi građani čekam u redovima, i jednom prije skoro dvije godine trebala sam neku informaciju u državnoj upravi. Prvo su me našetali od nemila do nedraga, moraš pet-šest vrata proći dok dođeš na prava vrata. Kad sam napokon došla kod ‘prave’ gospođe, ona je obavljala telefonski razgovor i samo mi mahnula da pričekam. Nakon nekih 10-ak minuta već mi je dojadilo. Čula sam njen telefonski razgovor i čula da gospođa sa svojom kćeri izmjenjuje kuharske recepte. Prekipjelo mi je. Pomislila sam - u moje radno vrijeme koje moji klijenti plaćaju, i u tvoje radno vrijeme koje porezni obveznici plaćaju, ostaviš me da čekam, a ti pričaš o receptima. 

Tada mi je palo napamet kako bi bilo odlično da postoji stranica s profilom službenika na koji mogu napisati komentar o njihovom radu i dati ocjenu. Mislila sam, to bi korisnicima njihovih usluga dalo kakvu-takvu moć. Ne bi se baš mogli ponašati tako kako se ponašaju. Zbog čega je javna služba tako privlačna? Zbog toga jer jedini koji te ocjenjuje je šef. I ako si dobar sa šefom, možeš se ponašati kako poželiš. Nije bitno što krajnji korisnici misle”, kaže Viktorija Knežević.

Projekt trenutno obuhvaća četiri grada

Projekt je u početnoj fazi i sadrži imena i prezimena službenika gradskih uprava četiriju gradova - Dubrovnika, Zagreba, Varaždina i Rijeke, ali postoji ambicija da se projekt proširi i na ostale lokalne jedinice, kao i na državnu administraciju.

Zaposlenike se može ocjenjivati ocjenama od 1 do 5 (zvjezdicama) te se može ostaviti komentar o njihovom radu. Korisnik servisa službenike može ocjenjivati anonimno ili pod punim imenom. Za korištenje servisa, naravno, potrebno se registrirati, za što je potrebna mail adresa ili Facebook profil.

Pročitajte više