Pokušaj državnog udara u Etiopiji

Foto: EPA

ETIOPSKA vlada je u subotu objavila da je "naoružana skupina" u autonomnoj pokrajini Amhari, na sjeverozapadu zemlje, pokušala izvesti "državni udar", ne otkrivajući pojedinosti.

"Pokušaj državnog udara u autonomnoj pokrajini Amhari protivan je ustavu, a namjera mu je potkopati skupo plaćen mir na tome području", piše u priopćenju iz ureda premijera Abiyja Ahmeda.

"Taj nezakoniti pokušaj moraju osuditi svi Etiopljani a savezna vlada raspolaže svim mogućnostima da pobijedi tu naoružanu skupinu", dodaje se.

Premijer nije otkrio nikakvu informaciju o tom napadu u Amhari, jednoj od devet autonomnih pokrajina u Etiopiji i drugoj po broju stanovnika, kojoj je na čelu predsjednik Ambachew Mekonen.

Česte međuetničke napetosti

Novinar u Bahir Daru, glavnom gradu pokrajine, rekao je za AFP da su se nedugo nakon zalaska sunca čuli pucnji iz vatrenog oružja i nisu prestajali sljedećih sati. Pucnjava se poslije smirila, dodao je.

Nakon dolaska na vlast u travnju 2018. poslije dvogodišnjih nemira u Etiopiji, premijer Abiy Ahmed je nastojao demokratizirati zemlju legalizirajući disidentske skupine, kažnjavajući kršenje ljudskih prava i jačajući medijsku slobodu. Uz to je počeo provoditi gospodarske reforme.

No mora se boriti s čestim međuetničkim napetostima koje su većinom povezane s posjedovanjem zemlje i iskorištavanjem prirodnih bogatstava, a nerijetko prerastaju u sukobe u toj zemlji s više od 100 milijuna stanovnika.

Pročitajte više