"Pokusi nad biglima pokriće za nešto iza čega se krije velika lova"

IAKO je ubijanje 43 bigla koja su danima zatočena u malim kavezima na Veterinarskom fakultetu zabranjeno, postavlja se pitanje što se točno zlostavljanim životinjama trebalo raditi, te tko je uopće za njih odgovoran.

Također je potpuno nejasno kome ti psi zapravo pripadaju, pa tako dekanica Veterinarskog fakulteta Ljiljana Pinter tvrdi da uopće nije zanala da se psi nalaze na fakultetu, iako cijelo susjedstvo danima ne može spavati zbog nepodnošljivog zavijanja izmučenih životinjam piše Večernji list.

Daljnom istragom dokazalo se da su psi u stvari vlasništvo Medicinskog fakulteta, u ime kojeg je dozvolu za njihov uvoz dobio dr. Slobodan Vukičević.

No, druga strana priče govori da su psi u vlasništvu Fakulteta, što je potvrdio i dr. Antun Brkić iz Klinike za kirurgiju Veterinarskog fakulteta. Tko od njih laže, saznat će se vrlo brzo, jer je već sada cijeli slučaj razljutio mnoge udruge za zaštitu životinja te alarmirao javnost.

Ministarstvo znanosti u ovoj godini financirat će 49 znanstvenih projekata sa 4,7 milijuna kuna.

No, pokusi na biglima kojima će se lomiti kosti te pratiti njihovo zacjelivanje već su izvođeni prije tri godine, i to na ljudima, dok je eksperimentalna faza provedena nad ovcama.

Ti pokusi koriste protein BMP koji se operacijskim zahvatom ubacuje u prorez slomljene kosti kako bi brže zacjeljivale kosti šake i stopala.

"Ne zna se imaju li ti pokusi ikakvog opravdanja, što znači da su pokriće za nešto iza čega se krije velika lova ili pokriće da bi profesori s veterine, koji godinama ništa ne obavljaju, mogli ostati na katedri." - kazao je za Večernji list izvor blizak veterinarskim krugovima.

Kako tvrdi veterinarski inspektor Devčić, nad biglima se naće raditi nikakavi pokusi dok se na dozna jesu li životinje tamo zaista radi nečijeg znanstvenog rada.

Pročitajte više