Polančec u Malom maestru: Privatizaciju Dalmacijavina naredio je Sanader

NA ŽUPANIJSKOM sudu u Zagrebu u slučaju Mali maestro danas o privatizaciji Dalmacijavina svjedočio bivši potpredsjednik Vlade Damir Polančec koji je rekao da je naredba o privatizaciji stigla od bivše predsjednika HDZ-a i Vlade Ive Sanadera.

U ponovljenom suđenju za "Mali maestro" sudi se bivšem potpredsjedniku Hrvatskog fonda za privatizaciju Ivanu Gotovcu i poduzetniku Svjetlanu Staniću. Uskokova optužnica Stanića tereti da je Gotovcu dao peku i platio mu putovanje u Monte Carlo kako bi mu ovaj omogućio da mimo tržišnih uvjeta kupi dionice Dalmacijavina i hotela Bellevuea. Prvu, oslobađajuću presudu, ukinuo je Vrhovni sud te naredio novo suđenje pred novim sudskim vijećem.

"Izričiti naputak premijera bio je da se ide u privatizaciju"

Polančecovo svjedočenje tražio je Gotovčev odvjetnik Ljubo Pavasović Visković koji bivšeg potpredsjednika Vlade smatra nezaobilaznom figurom u ovom slučaju i čovjekom koji je zasigurno bio upoznat s postupkom privatizacije Dalmacijavina. Polančec je posvjedočio kako je odluku o privatizaciji donijela hrvatska Vlada u trenutku kada to poduzeće nije plaćalo poreze ni doprinose te je tada imalo dug prema državi od 150 milijuna kuna, dok je on danas 650 milijuna.

"Izričiti naputak premijera bio je da se ide u privatizaciju", kazao je na sudu Polančec. Dodao je kako se tvrtke poput Dalmacijavina nisu mogle privatizirati zbog komplicirane procedure i konačne odluke Vlade. Istaknuo je kako je Gotovčev utjecaj na privatizaciju Dalmacijavina, na ljestvici od 1 do 100 iznosio 2 te i "da je u tome pretjerao". Polančec tvrdi kako je najveći utjecaj, otprilike 98 imao Sanader, dok je najviše 5 imao on sam.

Polančec nije bio u dobrim odnosima s Ivanom Gotovcem

Kazao je i da su neki saborski zastupnici s Hvara lobirali da se dio imovine Dalmacijavina na tom otoku izuzme iz privatizacije i posebno proda. Kazao je da su kod njega dolazili Tadić i Peronja, no da se ipak nisu odlučili za razdvajanje. Polančec je u svjedočenju kazao i da s Ivanom Gotovcem nije bio u dobrim odnosima te mu se nije sviđao njegov karakter ili ponašanje.

Pročitajte više