Polarni medvjed u Norveškoj ubio čovjeka u šatoru

Screenshot/ilustracija: BBC

POLARNI medvjed ubio je Nizozemca Johana Jacobusa Koottea u Norveškoj, javlja norveški tabloid Verdens Gang (VG).

Kako javlja VG, jedan od najvećih i najopasnijih predatora na Zemlji ubio je Koottea koji se nalazio u šatoru u kampu nedaleko Longyearbyena.

Kako je za VG potvrdio Terje Carlsen, glasnogovornik guvernera norveške polarne pokrajine Svalbard, Kootte je bio zaposlen u kampu.

Nizozemac je ležao u šatoru kad je medvjed napao

U trenutku napada polarnog medvjeda Nizozemac je ležao u svom šatoru, objavio je guverner Svalbarda na svojoj web stranici. 

Napad se dogodio noćas oko 4 ujutro, a medvjed je odmah ustrijeljen. Kasnije je pronađen mrtav na parkiralištu zračne luke Svalbard.

"Ovo je tragičan događaj koji smo trebali izbjeći. To je snažan podsjetnik na to da živimo gdje živimo. Polarni medvjedi su opasne životinje", poručio je glasnogovornik guvernera.

Nedavno su u blizini kampa primijećena dva polarna medvjeda

U obližnjim šatorima boravila su tri Nijemca te po jedan Norvežanin, Finac i Talijan. Nitko od njih nije ozlijeđen u napadu, ali im je zbog psihološke traume pružena pomoć. 

Ranije ovog tjedna u blizini kampa primijećena su dva polarna medvjeda, ali prema Carlsenovim riječima, još uvijek se ne zna je li jedan od ta dva medvjeda napao i usmrtio nesretnog Nizozemca.

To je prvi put od 2011. godine da je polarni medvjed ubio čovjeka na području Svalbarda, navodi VG.

Pročitajte više