Poletjela prva isprintana 3D raketa, pogledajte

Foto: EPA

PRVA isprintana 3D raketa na svijetu poletjela je jutros rano ujutro s Cape Canaverala na Floridi. Terran 1 bez posade poletio je u 4:25 nakon dvije odgode zbog problema s temperaturom pogonskog goriva i problema s tlakom goriva.

Terran 1 - dvostupanjska, 33.5 metara visoka i 2.3 metra široka raketa "najveći je isprintani 3D predmet koji postoji i koji je pokušao letjeti u orbiti", prema Relativity Spaceu, kalifornijskom privatnom svemirskom startupu koji ju je napravio.

Isprintano je 85 posto mase rakete, uključujući motore, a Relativity Space namjerava povećati taj odnos na 95 posto.

U prvom letu raketa je trebala stići u orbitu nakon osam minuta. Da je uspio, kalifornijski startup bio bi prva svemirska tvrtka u privatnom vlasništvu koja je to uspjela pri svom prvom lansiranju.

"Danas je dan velike pobjede"

Međutim, anomalija oko pet minuta nakon polijetanja značila je da raketa nije dosegla orbitu.

Terran 1 je dosegao točku Max-Q - točku u lansiranju na kojoj raketa doživljava najveći dinamički pritisak. "Današnje lansiranje potvrdilo je Relativityjevu printanu 3D raketnu tehnologiju koja će omogućiti naše sljedeće vozilo, Terran R", rekla je tvrtka nakon lansiranja.

"Danas je dan velike pobjede, s mnogim povijesno prvih događaja." Terran 1 dizajniran je za nošenje do 1250 kilograma u nisku Zemljinu orbitu.

Pročitajte više

 

Pročitajte više