Policajci u civilu brutalno pretukli prodavača krafni

U PONEDJELJAK na makaraksoj rivijeri svi koji su se tamo našli, uključujući i turiste od kojih su neki kazali kako nakon incidenta kojega su vidjeli nikada više neće posjetiti Hrvatsku, mogli su svjedočiti brutalnom obračunu policajaca u civilu s 21-godišnjim prodavačem krafni.

Kako javlja Glas Istre, dva su policajca na prepunoj makarskoj gradskoj plaži pretukla Makaranina Nina Ravlića, kojemu je nakon napada dijagnosticirana kontuzija glave s hematomom, rezna rana nosa i ogrebotina na lijevom laktu.

"Odvukli su me nekoliko metara do tuša, bacili me na pod, gušili me, od čega sam se onesvijestio. Udarali su mi glavom o pod i stavili mi lisice. Moja djevojka skočila je na policajce, ali su je odbacili na pod. Kad je čuvar plaže pokušao prići da mi pomogne, jedan od policajaca izvadio je pištolj, pa se čuvar povukao." - ispričao je Ravlić za Glas Istre.

Prema njegovoj verziji, a koju su potvrdili i čuvari plaže Mario Marinović i Josip Josipović, Ravlić je na plaži prodavao krafne, za što je, kako kaže, znao da nije legalno.

Prišao mu je čovjek u civilu i "bacio pred njega značku", za koju mladić isprva nije shvatio da je policijska. Muškarac ga je zatražio osobnu iskaznicu te mu naredio da pođe s njim na stranu.

"Uplašio sam se misleći da je inspekcija i odbio." - kazao je Ravlić, dodavši kako ga je potom policajac počeo vući, nakon čega je Ravlić pristao poći s policajcem.

Nedugo nakon toga došao je i drugi policajac u civilu vičući: "Ma što se ti imaš opirati?!". Policajci su ga nakon toga počeli tući.

"Odupirao sam se, ali ne jako. Kad su mi uvrnuli ruku, spustio sam je. Nikoga nisam napao, niti sam išta ružno rekao." - kazao je Ravlić, a njegovu su priču potvrdilii čuvari plaže Mario Marinović i Josip Josipović, koji su cijelom događaju svjedočili.

"Bilo je strašno. Sve smo vidjeli. Točno je sve što kaže. Uopće se nije odupirao. Tukli su ga i udarali mu glavom u beton bez ikakva razloga, životom jamčim da je tako. Izgubio je svijest, glava sva krvava. Vezali su ga lisicama. Kupači su se zgrozili, počeli su bježati s plaže. Jedna mi je Talijanka rekla da više nikad neće doći ni u Makarsku ni u Hrvatsku."- kazao je jedan od čuvara.

Iako je mladićeva verzija potvrđena od strane očevidaca, od načelnika Ureda Policijske uprave splitsko-dalmatinske Ninoslava Ćurića doznajemo nešto drugačiju verziju događaja.

Naime, prema njegovim saznanjima, policajci u civilu mladiću su prišli u ponedjeljak iza 12 sati te se jedan od policajaca mladiću predstavio službenom iskaznicom, zatraživši ga osobnu iskaznicu.

"Mladić je tada počeo vikati i vrijeđati policajce, nakon čega su ga oni zamolili da se smiri i da pođe s njima u policijsku postaju. Međutim, on i dalje viče i odbija privođenje." - kazao je za Index gospodin Ćurić, dodavši kako je Ravlić, nakon što su na njemu uporabljena sredstva prisile, lijevom rukom udario policajca u lice, nakon čega su sva trojica pali na pod te zadobila lakše tjelesne ozljede.

Kako nam Ninoslav Ćurić nadalje objašnjava, kada je otpor mladića napokon savladan, prišla je 21-godišnjakinja koja je navodno bila Ravlićeva djevojka.

"Počela je vikati, potežući Ravlića i vješajući se o njega te je na taj način pokušala spriječiti njegovo odvođenje u policijsku postaju." - kaže nam gospodin Ćurić.

Upitan o tomu je li istina da su policajci udarili i djevojku (budući je ona tvrdila kako je plavicu ispod oka zaradila upravo tako), Ćurić odgovara:

"Ne želim ulaziti u to što ona tvrdi. Prema mojim saznanjima, ona je u policijsku postaju odvedena bez uporabe sredstava prisile. Mladić je na neki način bio uhićen, te je bio vezan lisicama."

Protiv 21-godišnjakinje je podnesena kaznena prijava zbog spriječavanja službene osobe u obavljanju svojih službenih dužnosti, a protiv mladića također slijedi kaznena prijava. Ravlić je isti dan priveden istražnom sucu u Splitu, a koji ga je nakon saslušanja pustio.

Načelnik Ćurić nam kaže kako još uvijek očekuju potpuni izvještaj o događaju, sa svom dokumentacijom, uključujući i onu liječničku u kojoj su ustanovljene ozljede svih sudionika, nakon čega će se ustanoviti "zakonitost uporabe sredstava prisile".

"Prema dosadašnjim informacijama smatram da su policajci postupili profesionalno i prema propisima." - zaključio je krajem razgovora za Index gospodin Ćurić.

B.S.

Foto: Glas Istre

Pročitajte više