Kaznena prijava protiv napadača iz Kistanja zbog zločina iz mržnje! Tijekom jutra poznato ostaju li u pritvoru

Foto: Nikša Stipaničev/Cropix

ŠIBENSKO-kninska policija privela je sedam napadača iz Kistanja te su večeras prepraćeni u Općinsko državno odvjetništvo za mladež u Šibeniku. Hoće li biti zadržani u pritvoru ili će nakon ispitivanja biti pušteni na slobodu znat će se tek ujutro.

Na cesti od Kistanja prema manastiru Krka, spomenuta sedmorica kistanjskih mladića napala su osmoricu učenika pravoslavne bogoslovije. Jedan je teže, a petero ih je lakše ozlijeđeno. Napadnuti bogoslovi tvrde kako napadača nije bilo samo sedam, već petnaestak!

> Kod Kistanja pretučeni pravoslavni bogoslovi: "Napali su ih bejzbolskim palicama zbog nacionalne mržnje"

> HDZ-ovac iz Kistanja: Manastir Krka je leglo četništva u Hrvatskoj! Sami su krivi za tučnjavu!

Policija utvrdila kako se radi o zločinu iz mržnje

"Ovim kriminalističkim istraživanjem smo utvrdili da su osumnjičeni jučer oko 13 sati u Kistanjama, iz mržnje, verbalno, a zatim i tjelesno napali osmoricu učenika Bogoslovije manastira Krka. Tom prilikom jedan učenik je teže, a petorica učenika su lakše ozlijeđena, isto tako kao i dvojica osumnjičenih maloljetnika", rekla nam je glasnogovornica šibensko-kninske policije Marica Kosor.

Jedan maloljetnik osumnjičen je za nanošenje teških tjelesnih ozljeda 19-godišnjaku, a šestorica za lakše ozljeđivanje petorice bogoslova.

Policija je utvrdila kako se radi o zločinu iz mržnje, a pravi povod sukoba zasada nije poznat. Eparhija dalmatinska Srpske pravoslavne crkve tvrdi da je razlog vjerska i nacionalna mržnja.

"Brutalan i ničim izazvan napad bejzbol palicama i šipkama"

Iz Eparhije su priopćili kako su bogoslovi mirnim razgovorom pokušali izbjeći sukob, ali je ipak uslijedio "brutalan i ničim izazvan napad bejzbol palicama i šipkama". Dodaju da je ovim narušena sigurnost bogoslovije, koju sada čuva policija.

Sasvim suprotne reakcije iz kistanjskog HDZ-a, koji tvrdi da su napad izazvali bogoslovi već ranije poznati po provokacijama te da se jučerašnje nasilje dogodilo u samoobrani. Navode kako su bogoslovi prepriječili put Kistanjcima koji su šetali prema manastiru, zbog čega je izbio sukob.

Predsjednik tamošnjeg HDZ-a Roko Antić ističe kako se radi o mladićima iz Srbije i Republike Srpske koji su inače tijekom tjedna pod strogim režimom, a nedjeljom izlaze i redovito izazivaju i provociraju stanovnike Kistanja. Ponavlja i kako stoji iza svoje izjave da je "manastir Krka leglo četništva u Hrvatskoj".

"Oni se ne ustručavaju nositi majicu 'Kosvo je Srbija', majicu dvoglavog orla. Non-stop su prisutne 'čarke'. Često znaju piti ispred dućana. Naši lovci svjedoče da su ih čuli kako putem prema manastiru pjevaju krajiške i četničke pjesme. Ima puno poveznica zašto sam rekao da je manastir Krka leglo četništva u Republici Hrvatskoj", rekao je Antić.

Dominić: U Kistanjama je policija često intervenirala posljednjih godina

Jučerašnji sukob maloljetnika i bogoslova u Kistanjama, komentirali su ravnatelj policije i ministri okupljeni na tribini "Nasilje u školama". Ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je da je nakon sukoba bogoslova i Hrvata iz Kistanja privedeno sedam maloljetnika.


Glavni ravnatelj policije Vlado Dominić rekao je kako ovo nije "strašan incident". Kaže kako je u Kistanjima policija često posljednjih godina intervenirala među doseljenim stanovništvom na pozive zbog remećenja javnog reda i mira. "Zbog narušavanja javnog reda i mira između Hrvata koji su došli s Janjeva, jer se oni teško uklapaju u ovu sredinu. Tako da smo do sada uvijek postupali na svaku dojavu građana i proaktivno djelujemo, s time da imamo više ophodnji na samom području Kistanja. Mogu reći da to nije strašan incident, to je narušavanje javnog reda i mira, samo što je sudjelovalo više osoba", rekao je Dominić.

Zaustaviti govor mržnje u svrhu političke promidžbe

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić je sukladno temi sprječavanja nasilja rekla da je "upravo cilj sustava da se odgojem u ranoj fazi spriječe ovakvi događaji."

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović pozvao je na složnost u danima pred utakmicu Hrvatske i Srbije, koja se igra u petak u Maksimiru. Istaknuo je da poziva sve da bez govora mržnje podrže nogometaše 'fer' navijanjem i pokažu kako je Hrvatska već u Europskoj uniji, a kako bi do izražaja došla sportska borba.

Napad na pravoslavne bogoslove u Kistanjama u priopćenju za medije usudio je i HNS.


"Jučerašnji napad pokazuje čime rezultira uzburkavanje niskih strasti u predizborno vrijeme. Stoga bi se oni koji koriste govor etničke netrpeljivosti u svrhu promocije svojih kandidatura u kampanji za izbor zastupnika za Europski parlament morali zapitati na koji način bi tamo predstavljali vrijednosti za koje se u Hrvatskoj zalažemo.

Očekujemo da će pravne institucije oštro kazniti počinitelje nasilja, a posebno jer se radi o nasilju temeljenom na vjerskoj i nacionalnoj mržnji", poručuju iz HNS-a.

Josipović: Krajnje je vrijeme da se uči mlade kako čuvati naše vrijednosti

Jučerašnji međunacionalni sukob u Kistanjama između grupe maloljetnika iz Kistanja koji su napali osmoricu pravoslavnih bogoslova iz manastira Krka, komentirao je predsjednik Republike Ivo Josipović načelno poručivši: "Nažalost, istina je, zadnje je vrijeme eskalacija govora mržnje. Nažalost, evo sada i fizičkog nasilja i krajnje je vrijeme da svi oni koji utječu na javno mnijenje, posebice na mlade ljude, daju jasnu poruku o tome što su naše vrijednosti i kako ih trebamo čuvati", istaknuo je Josipović.

Centar za mirovne studije: Napad na bogoslove treba nazvati svojim pravim imenom - zločin iz mržnje

Centar za mirovne studije osuđuje jučerašnji fizički napad od strane maloljetnika na bogoslove iz manastira Krka, njihovo priopćenje prenosimo u cijelosti:


"Ovaj događaj jedan je u nizu ponovnog dizanja tenzija u našem društvu koje se temelje na mržnji prema osobama srpske nacionalnosti. Ponovno nažalost svjedočimo nizu događaja koji se mogu interpretirati kao nezavisnima jednih od drugih, ali po nama posljedica su stvaranja ponovne klime netolerancije i mržnje u našem društvu i međusobno su povezani. Počevši sa otporom prema uvođenju ćiriličnog pisma u Vukovaru, do ksenofobičnih izjava Zdravka Mamića, preko rasističkih izjava saborske zastupnice Ruže Tomašić pa sve do fizičkog napada na bogoslove. Spirala nasilja ponovno uzima maha. Upravo iz ovih slučaja važno je još jednom naglasiti kolika je odgovornost svih onih koji nacionalističku isključivu retoriku koriste za ostvarivanje svojih ciljeva, a pogotovo ukoliko se ta metoda koristi za ostvarenje političkih ciljeva.

Političke stranke ne smiju koristiti platformu govora mržnje i ksenofobije kao svoj način rada. Fizičko nasilje samo je jedan korak udaljen od govora mržnje kojim nažalost sve češće svjedočimo od strane javnih osoba u Hrvatskoj. Za ovaj akt fizičkog nasilja nad bogoslovima suodgovorni su i svi oni koji posljednjih tjedana verbalnim nasiljem, govorom mržnje i vrlo primitivnim nacionalističkim floskulama potpiruju atmosferu etničke mržnje. Dobar je pomak da su institucije države počele predanije raditi na sankcioniranju takvih pojava (i zato napad na bogoslove treba nazvati svojim pravim imenom: zločin iz mržnje), ali moramo biti svjesni da ti mehanizmi neće u konačnici biti dovoljni da stanu u potpunosti na kraj govoru i zločinu iz mržnje.

Centar za mirovne studije želi još jednom apelirati na sve građane i građanke RH da se odupru bilo kojim oblicima nasilja (bilo verbalnim bilo fizičkim), da se za njim ne povode te da u svom domu, svom susjedstvu, u školi, na svom radnom mjestu ili u javnom prostoru osobno reagiraju na pojave nasilja na način da ga osude, od njega se ograde te ga pokušaju spriječiti, tj. ne dati mu nikakav oblik podrške. Dokle god sustavno i zajedno ne počnemo iskreno raditi na procesima suočavanja s prošlošću i razumijevanju uzroka nasilja ovakvi ispadi stalno će se vraćati u javni prostor. Odgovornost za te procese leži ne samo na Vladi RH, već i na svima nama.

Želimo vjerovati kako našem društvu nasilje ne može biti legitimno sredstvo djelovanja. Kroz to smo već svi zajedno prošli, te se nadamo da smo zajedno nešto i naučili."

Pročitajte više