Policija je jučer u Splitu uhitila 85 osoba

Foto: Igor Soban/PIXSELL

ZA VRIJEME i nakon održavanja utakmice između Hrvatske i Mađarske nisu zabilježeni značajniji sigurnosni incidenti.

Pregledom stadiona pronađeno je 8 komada različitih pirotehničkih sredstava. 

Uhićenja uglavnom zbog kršenja javnog reda i mira

Nije bilo značajnijeg oštećenja imovine, kao ni ozljeđivanja osoba. 

Policijski službenici su tijekom čitavog dana poduzimali mjere i radnje u cilju prevencije protupravnih ponašanja te su intenzivno opservirali centar grada i mjesta gdje su se okupljali navijači. 

Osiguravana su mjesta okupljanja gostujućih navijača, posebno "fan zona" od kuda su gostujući navijači uz pratnju policije dopraćeni na stadion bez bilježenja značajnijih incidenata.

U sklopu prevencije protupravnih ponašanja tijekom jučerašnjeg dana privedeno je ukupno 85 osoba, od čega 36 hrvatskih državljana i 49 stranih državljana uglavnom zbog prekršaja iz Zakona o sprječavanju nereda na športskim natjecanjima i Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Ministar kaže da je policija vrlo učinkovita

"Policija je učinila sve što je potrebno da kvalifikacijska nogometna utakmica UEFA EURO 2020 između reprezentacija Hrvatske i Mađarske na splitskom Poljudu protekne u redu", izjavio je jučer u Splitu potpredsjednik vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

"Imam puno povjerenje u naše policijske snage, u iskustvo naših rukovoditelja i siguran sam da će se sve napraviti, i do sada se napravilo sve, kako bi i ovaj sportski događaj prošao u redu", rekao je. 

Dodao je kako policija sve ove dane, ali i godine, pokazuje da je vrlo učinkovita u rješavanju svih situacija koje se tiču javnog reda, mira i sigurnosti građana.

Još traju izvidi o preprodaji MUP-ove ulaznice

Međutim, privedenih sedam osoba dan prije utakmice je kriminalistički obrađeno i prekršajno prijavljeno zbog postojanja sumnje u preprodaju ulaznica, a od tih osoba oduzeto je 11 ulaznica, rekli su iz splitske policije.

Komentirajući to, ministar Božinović je kazao da je policija djelovala promptno.

"Mogu zaključiti da je policija djelovala vrlo promptno i da je riješila sve te slučajeve i u tom se ogleda efikasnost i visok stupanj profesionalnosti hrvatske policije. Ne možete predvidjeti svaku situaciju, pogotovo kada se radi o nekakvim individualnim interakcijama između ljudi, ali je bitno da postoji služba koja je u stanju odmah uočiti, po dojavi izaći na intervenciju i riješiti je na zadovoljstvo svih, odnosno u cilju zaštite javnog reda i mira", dodao je.

Na novinarski upit nalazi li se među sedam osoba koje su prekršajno prijavljene zbog preprodaje ulaznica za utakmicu Hrvatska - Mađarska i osoba koja je prodavala MUP-ovu ulaznicu, Božinović je kazao da o tomu traju izvidi.

"Koliko sam informiran, traju ti izvidi i o tomu sam nešto jučer govorio; i kad budu privedeni, odnosno kada se bude moglo nešto više o tome iskomunicirati, budite sigurni da ćete dobiti informaciju", naglasio je Božinović.

Pročitajte više