ANTIMASKERI U ZAGORJU

Policija kaznila osam antimaskera, donosimo detalje

Foto: Pixsell/Luka Stanzl

POLICIJA je u proteklim danima sankcionirala osam antimaskera koji su se okupljali pred školom u Krapinskim Toplicama.

Kako navodi policija u priopćenju, posljednjih nekoliko dana ispred škole u Krapinskim Toplicama okupljalo se nekoliko osoba, suprotno odredbama Zakona o javnom okupljanju, zbog čega je policija bila nazočna na navedenoj lokaciji. 

Iz policije navode da oni, s obzirom na to da se okupljanje odvija u blizini škole, postupaju izuzetno obazrivo, imajući u vidu dobrobit djece.

 

S obzirom na to da je okupljanje u blizini školskih objekata u suprotnosti s odredbama Zakona o javnom okupljanju, policijski službenici su, sukladno članku 54. Zakona o policijskim poslovima i ovlastima, u tim slučajevima okupljenim osobama izdavali naredbu o razilasku, odnosno o napuštanju platoa škole, nakon čega bi se okupljene osobe i udaljile izvan zone škole.

Policajci su, navodi se u priopćenju, snimali i fotografirali okupljanje te su se i tako utvrđivale sve relevantne okolnosti, a koje su policiji potrebne za utvrđivanje mogućeg protupravnog ponašanja.

26 prekršaja, sankcionirano osam osoba

Do sada provedenim kriminalističkim istraživanjima utvrđeno je 26 prekršaja te je sankcionirano osam osoba.
 
Policija je utvrdila počinjenje sljedećih prekršaja:

  • jedan prekršaj po čl. 6. Zakona protiv javnog reda i mira (narušavanje javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem)
  • pet prekršaja iz čl. 7. i 11.  Zakona o javnom okupljanju (neprijavljeno javno okupljanje na mjestu gdje je to zabranjeno - školska ustanova)
  • sedam prekršaja po čl. 47. st. 2. t. 9. Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (nenošenje zaštitne maske u zatvorenom prostoru)
  • 13 prekršaja iz čl. 16. Zakona o osobnoj iskaznici (odbijanje davanja osobne iskaznice na uvid, na traženje službene osobe).

Službenici Policijske uprave krapinsko-zagorske i nadalje provode kriminalističko istraživanje, a radi utvrđivanja svih okolnosti i činjenica vezano za okupljanje osoba. Ako se utvrde elementi protupravnih ponašanja bilo koje osobe, odnosno sudionika okupljanja, policija će podnijeti prijave nadležnim tijelima, navodi se u priopćenju.

Što je policija napravila u vezi s roditeljem dječaka?

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su roditelji jednog djeteta počinili prekršaje iz Zakona o osobnoj iskaznici i Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti, o čemu je, s obzirom na to da dijete nije prekršajno odgovorno, policija dopisom obavijestila nadležni centar za socijalnu skrb, navodi se u priopćenju.

Za sigurnost školskih ustanova odgovorni su osnivači škola, odnosno jedinice lokalne samouprave te jedinica područne (regionalne) samouprave, dok policijski službenici na svaku dojavu roditelja, nastavnika, ravnatelja, odnosno odgovornih osoba škole dolaze na mjesto događaja radi provođenja mjera i radnji iz svoje nadležnosti, navodi policija.

Imajući na umu dobrobit djece, policijski službenici kontinuirano su u kontaktu sa školama, ali i sa svim ostalim relevantnim institucijama kako bi se sve mjere i radnje provodile u cilju zaštite djece, zaključuje se u priopćenju.

Pročitajte više