Policija na ispitivanje privela Velimira Bujanca

BIVŠEG glavnog urednika tabloida Imperijal i dopisnika slovenskog dnevnika Direkt Velimira Bujanca, djelatnici Policijske uprave varaždinske priveli su u ponedjeljak na informativni razgovor zbog objavljivanja tajnog dokumenta Hrvatske narodne banke iz kojeg je bilo vidljivo tko su najveći dužnici bankama u Hrvatskoj.

Velimir Bujanec je u razgovoru za Index potvrdio jučerašnje privođenje ističući nezadovoljstvo postupanjem jednog policijskog krim inspektora, čije mu ime nije poznato. Novinar je rekao kako su ga dvojica inspektora, odjevena u civilnu odjeću sačekali ispred kuće u Varaždinskim toplicama i pozvali ga da pođe s njima u policijsku stanicu.

Odveden je u postaju u Novom Marofu gdje je obavljeno ispitivanje vezano uz slučaj objavljivanja tajnog dokumenta koji se pojavio u Imperijalu od 11. travnja 2000. godine. Bujanec ističe da mu je u policijskoj postaji posebno neugodno bilo ispitivanje mlađeg inspektora koji je, po njegovom mišljenju, na neprimjeren način inzistirao na otkrivanju identiteta osobe od koje je dobio sporni dokument.

"Čudno je da da se policija ovako ponaša. Uobičajen postupak je da vam poštom pošalju poziv da dođete na razgovor, pa onda stignete obavijestiti odvjetnika i pripremiti se, a ne da vas zaskoče u civilu i ispituju, bez da vam daju uvid u dokumentaciju kojom raspolažu. - kaže Bujanec.

"Jedan od inspektora je tijekom razgovora bio iznimno ljubazan, dok je drugi, mlađi, bio pomalo bezobrazan i inzistirao je na tome da mu otkrijem odakle mi dokument, tko mi ga je dostavio. Naravno, svoj sam izvor odbio otkriti, ponovivši da se branim šutnjom i da smatram da je cijeli ovaj slučaj samo još jedan u nizu pritisaka na slobodno novinarsko djelovanje. O svemu sam obavijestio kabinet Ministrice pravosuđa Vesne Škare-Ožbolt i Hrvatski helsinški odbor." - objasnio je Bujanec.

Bujanec kaže da mu nije jasno radi čega je upravo sada došlo do privođenja vezanog uz spomenuti slučaj, te dodaje kako se nada da to nema veze sa činjenicom što radi kao dopisnik slovenskog Direkta iz Hrvatske.

U postaji je bio zadržan oko sat vremena, a budući da je na ispitivanje došao iznenada tj. bez redovnog postupka u kojem ima pravo na odvjetnika, branio se šutnjom. Policiji nije preostalo ništa drugo nego da se za daljnje informacije obrati njegovom odvjetniku Zvonimiru Hodaku koji ga je zastupao u ranijim slučajevima.

Hrvatska narodna banka je prije pet godina protiv Bujanca, koji je tada bio glavni urednik Imperijala,  Državnom odvjetništvu podnijela kaznenu prijavu zbog odavanja službene tajne. Bujanec je tada objavio dokument HNB-a s popisom hrvatskih tajkuna koji su u tom trenutku bankama i državi dugovali više od 9 milijardi kuna.

Foto: Večernji list

I.K.

Pročitajte više