Policija najavila puno strože kontrole na cestama idućih dana

Ilustracija: Matija Habljak/PIXSELL

Policija je objavila da će u sljedećim tjednima obavljati pojačan nadzor na cestama.

"Nadzor vozača odvijat će se na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova koji će se tijekom provođenja akcija češće mijenjati", piše policija.

"U studenom i prosincu - tijekom božićnih i novogodišnjih praznika, te prazničnog raspoloženja, odnosno povećanog konzumiranja alkohola, povećane pješačke aktivnosti, odlaska građana na godišnje odmore, dolaska hrvatskih državljana koji su na privremenom radu u inozemstvu, te općenito povećanog domaćeg i tranzitnog prometa na cestama, povećava se i broj prometnih nesreća te broj stradalih u njima", piše policija.

Pojačan nadzor prometa na cestama

"Stoga će policija do kraja godine kontinuirano nastaviti s poduzimanjem pojačanih aktivnosti usmjerenih na sprečavanje i sankcioniranje najtežih prekršaja, posebice tzv. „četiri glavne ubojice u prometu“ (alkohol, brzina, sigurnosni pojas i mobitel), kao i prekršaje vozača mopeda i motocikala te prema recidivistima - ponavljačima teških prometnih prekršaja", dodaju.

"U poduzimanju aktivnosti bit će uključen maksimalni broj raspoloživih policijskih službenika, kao i sav raspoloživi uređaj i oprema koja se koristi u nadzoru i kontroli prometa: uređaji za utvrđivanje stupnja alkoholiziranosti, uređaji za nadzor brzine, testeri za droge, uređaji za automatsko očitavanje registarskih pločica i dr.", pišu.

Martinje 2023. godine

Od 10. do 12. studenog 2023., povodom narodnog običaja krštenja mošta („Martinje“) i očekivanog povećanja broja sudionika u cestovnom prometu, s ciljem preveniranja prometnih nesreća i njihovih posljedica, Ministarstvo unutarnjih poslova svoje će aktivnosti dodatno usmjeriti na sprečavanje i sankcioniranje vožnje pod utjecajem alkohola, dodaju.

Također će se na području PU požeško-slavonske u noći sa subote na nedjelju, 11./12. studenoga, provoditi preventivno-represivna akcija usmjerena na nadzor alkoholiziranosti i droga kod sudionika u prometu.

Vozači će biti nadzirani na lokacijama na kojima je evidentiran veći broj prometnih prekršaja i prometnih nesreća zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Na takvim mjestima uspostavit će se veći broj kontrolnih punktova, koji će se tijekom provođenja akcija često mijenjati.

Kao upozorenje vozačima mogu poslužiti i prošlogodišnji rezultati, kada je na samo „Martinje“ te vikende prije i poslije, na području Republike Hrvatske, na vožnju pod utjecajem alkohola i droga, ukupno kontrolirano 7 495 vozača, dodaju.
 
Od tog broja, pod utjecajem alkohola zatečeno je 697 vozača, a osam vozača odbilo je alkotestiranje.

Također, devet vozača na preliminarnom testiranju na droge bilo je pozitivno, dok je 33 vozača odbilo testiranje na droge.

"Većina vozača koji su upravljali vozilom pod utjecajem alkohola bila je u dobnim skupinama od 18 do 24 godine i od 31 do 40 godine - po 160 vozača."

"Najveći broj vozača imao je koncentraciju alkohola u rasponu od 0,5 do 1,0 g/kg - 291 vozač, dok je kod 141 vozača utvrđena koncentracija veća od 1,50 g/kg", stoji u priopćenju.

Pročitajte više