Policija ne smije oduzimati vozačke dozvole

STUPANJEM na snagu novog Zakona o prekršajima u praksi je nastala velika zbrka. Njegovom primjenom policija ne smije oduzimati vozačke dozvole, no na snazi je i Zakon o sigurnosti prometa na cestama koji to odobrava, piše "Jutarnji list". 

Policajac može vozaču na mjestu prekršaja oduzeti dozvolu, ali mu je već nakon tri dana mora vratiti jer je prema novom Zakonu o prekršajima, zabrana upravljanja vozilom u nadležnosti suda.

U praksi to znači da će vozač koji je uhićen da vozi u alkoholiziranom stanju i dalje  moći upravljati svojim vozilom ako mu prekršajni sudac ne izreče mjere opreza, odnosno privremeno ne oduzme vozačku dozvolu. Sudac to muže izreći, ali i ne mora.

Uzme li se u obzir da su sudovi u većim hrvatskim gradovima zatrpani, sigurno je da će vozači koji su uhvaćeni u prekršaju moći dugo voziti svoj automobil. Za očekivati je da će mnogi, i ako predmet u dogledno vrijeme dođe na dnevi red, vješto manipulirati pravnim propisima i zbjegavati pojavljivanje na sudu.

S druge strane, problem je što je još uvijek na snazi Zakon o sigurnosti prometa na cestama po kojem policija ima ovlasti da oduzeti vozačku dozvolu osobi koja vozi pod utjecajem alkohola.

Predsjednik Visokog prekršajnog suda u Zagrebu Zoran Potočki tvrdi da se treba primjenjivati novi Zakon o prekršajima, ali upozorava da je on prerano stupio na snagu.

Novi Zakon o prekršajima na snagu je stupio prije dva mjeseca.

Pročitajte više