Policija objavila snimku: Pogledajte kako je interventna zaustavila švercere oružja

Screenshot: MUP

MINISTARSTVO unutarnjih poslova objavilo je da je zaustavilo krijumčarski lanac oružja operativnom akcijom Kolumbo.

"Iako je hrvatski dio kriminalističkog istraživanja Kolumbo završio 14. lipnja podnošenjem kaznene prijave USKOK-u protiv šestorice hrvatskih državljana (starosti 35, 30, 56, 50 i dvojice 60 godina), zbog kaznenog djela Nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari počinjenog u sastavu zločinačkog udruženja, ostale uključene europske policije i agencije za provedbu zakona izvijestit će tijekom današnjeg dana o dovršetku ovog istraživanja", priopćio je MUP.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK), u koordinaciji s USKOK-om, te u suradnji s Nacionalnim uredom MUP-a Slovenije, Guardijom Civil iz Španjolske, Carabinierima iz Italije te uz asistenciju EUROPOL-a, proveo je međunarodno kriminalističko istraživanje nad više osoba iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije, ali i drugih zemalja Europske unije poput Španjolske i Francuske.

Ljubljana je bila centar rukovođenja

Akcijom se rukovodilo iz zajedničkog stožera iz Ljubljane u kojem su osim službenika Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta sudjelovali i policajci ranije spomenutih država, dok su dvojica hrvatskih policajaca, zajedno s pripadnicima Guardije Civil, sudjelovali u provođenju dokaznih radnji u Španjolskoj.

Hrvatski dio akcije uspješno je realiziran 14. lipnja u ranim jutarnjim satima uhićenjima koja su proveli pripadnici Ekipe za posebne zadaće zagrebačke Interventne policije, na području PU zagrebačke i PU karlovačke. Pored navedenog provedene su ukupno 24 pretrage domova.

Mozak operacije bio je 35-godišnji Hrvat

Podsjetimo da se 35-godišnjaka sumnjiči da je od siječnja do lipnja ove godine na području Hrvatske, Slovenije, Italije i Španjolske povezao ostalu petoricu u zajedničko zločinačko djelovanje radi pribavljanja nepripadne imovinske koristi nabavom i prodajom većih količina vatrenog oružja i streljiva pripadnicima kriminalnih organizacija na ilegalnom tržištu u zemljama članicama Europske unije.

Naime, 35-godišnjak je u dogovoru s državljaninom BiH povezao u zločinačko udruženje još petoricu hrvatskih državljana i to tako da su 30-godišnjak, 56-godišnjak i 60-godišnjak nabavljali veće količine vatrenog oružja i streljiva koje je 30-godišnjak dijelom držao kod sebe na lokaciji u Zagrebu, a dijelom kod 50-godišnjaka u Vrbovcu, te potom po uputama 35-godišnjaka prevozio u Zagreb i predavao oružje 56-godišnjaku i dvojici 60-godišnjaka koji su oružje i streljivo prodavali na području Republike Hrvatske.

Hrvatska - Italija - Španjolska

Također, 35-godišnjak je pregovarao uvjete prodaje vatrenog oružja i streljiva u europskim državama, a nakon dogovora po njegovoj uputi 30-godišnjak je oružje i streljivo predavao BiH državljaninu koji je organizirao daljnji prijevoz oružja i streljiva prema državama EU.

Njihovim uhićenjem utvrđena je ruta na relaciji Hrvatska-Italija-Španjolska te je presječen krijumčarski lanac oružja iz Republike Hrvatske prema zemljama zapadne Europe, a koje je oduzeto od strane talijanske policije.

Pročitajte više