Policija opisala kako je ubila ludog mudžahedina. Svjedokinja: "Čula sam rafale"

Foto: Pixsell/Armin Durgut/Klix.ba

UBIJEN je poludjeli mudžahedin i serijski ubojica iz BiH Edin Gačić. 

Gačić je ubijen razmjeni vatre s policijom u mjestu Košćan na području Hadžića. Jedan specijalac je ranjen. Policija je sazvala izvanrednu presicu u kojoj su opisali kako je došlo do Gačićevog lociranja i usmrćivanja.

"Čulo se desetak rafala"

Ubijen je u blizini vikendice Ruže Mrnjavac u zaseoku Toplice kod Lepenice u BiH, javio je za NovuTV urednik dokumentarnog programa BHT1 Tvrtko Milović koji se nalazi u Lepenici.

Gospođa Mrnjavac kaže kako joj je policija rekla da ne ide u vikendicu. 

"Odjednom sam čula pucnjavu, bila su dva rafala", rekla je i dodala da su to bili trenuci prožeti strahom.

Zijad Beganović, zvani Rojnik, čuo je pucnjavu i za Dnevni avaz ispričao što se dogodilo. 

Kako kaže, vatreni obračun policije i ubojice dogodio se u blizini njegove lovačke kolibe.

"Čuo sam pucnje i istrčao iz kuće s puškom. Zaista sam se uplašio, nisam znao što se dešava, ali znao sam da je Edin Gačić u bijegu. U neposrednoj blizini moje kolibe čulo se desetak kratkih rafala, ispred sam vidio i pripadnike policije", rekao je Rojnik.

Izvanredna presica

Danas je sazvana izvanredna konferencija za medije u Vladi Kantona Sarajevo, na kojoj su prisustvovali premijer Edin Forto, ministar policije KS Admir Katica i policijski komesar Mevludin Halilović.

Premijer je rekao da je gotovo 1.200 policajaca pod koordinacijom FUP-a, MUP-a KS i Tužilaštva KS radilo na pronalasku ubojice. Zahvalio je svim policajcima iz drugih kantona koji su pružili podršku, javlja Klix.ba.

"Svi smo bili zajedno s jednim ciljem. Vlada je bila u stalnom zasjedanju s ciljem da osiguramo sigurnost građana. Zahvaljujem se svim policajcima koji su sudjelovali i građanima koji su zadržali mirnoću, nastavili sa svojim životima kako smo ih zamolili. Raspisana je nagrada za informaciju koja bi vodila do hvatanja bjegunca. Sačekat ćemo policijski izvještaj i odlučiti hoće li će biti uplaćena nagrada za neku informaciju koja je vodila ka ovom rezultatu. Ako ne bude, ta sredstva će biti raspoređena vezano za ovaj slučaj", rekao je Forto.

Najmasovnija potraga u BiH

Ministar MUP-a KS Admir Katica je rekao da Edin Gačić više nije sigurnosna prijetnja te istaknuo da je ovo bila najmasovnija potraga u BiH.

Komesar Halilović je rekao da je nakon tragičnog događaja istragu vodilo Kantonalno tužilaštvo, a postupajuća agencija je bila MUP KS. 

"Mi smo podnijeli izvještaj 10. veljače protiv osobe koja je izvršila ubojstvo i na osnovi dokaza koje smo pronašli i usporedili, imali smo s aspekta policijskog rada rasvijetljeno kazneno djelo. Zajedno smo formirali štab i uključili više agencija u potragu za osobom za koju je postojalo dovoljno dokaza za navedena dva ubojstva.

Dodao je da su od početka bili zatrpani mnogobrojnim informacijama, ali da su sinoć dobili informaciju OSA-e koja je upućivala na to gdje se ubojica nalazi.

"Pripremili smo zatvoreni plan da ne bi došlo do curenja informacije. Jutros je obznanjena informacija. Stezali smo obruč, priključili su se pripadnici MUP-a SBK. Osigurali smo čitav prostor tako da nije bilo mogućnosti da se izvuče iz situacije", rekao je Mevludin Halilović.

Bilo je mnogo informacija o kretanju osobe, ali moram reći da je sinoć informacija OSA-e koja je podijeljena s rukovodiocima policijskih agencija rezultirala sačinjavanjem plana", rekao je Halilović.

Jutros se krenulo u akciju

Istaknuo je da se jutros krenulo se u realizaciju na čelu s pripadnicima FUP-a, specijalnom jedinicom i MUP-a KS.

"Krenulo se u pregled i pretres na prostoru između Hadžića i Kiseljaka. U poslijepodnevnim satima su došli do traga koji je na kraju doveo do izvršitelja ubojstava. Nije se htio predati na pozive policajaca i došlo je do upotrebe vatrenog oružja pripadnika policije čime je ubijen. U razmjeni vatre lakše je povrijeđen pripadnik MUP-a KS i on je van životne opasnosti. U tijeku je očevid", izjavio je Halilović.

Dodao je kako se trenutačno provjerava je li Gačić imao pomagače koji su ga skrivali tijekom bijega koji je trajao punih devet dana.

Mjesto koje desetljećima potresaju ubojstva

Naselje Lepenica, koje broji manje od 3.000 stanovnika, već desetljećima potresaju ubojstva, javlja Dnevni avaz.

Iz lepeničkog sela Žeželevo je Junuz Kečo Kuduz, koji je u ožujku 1985. godine, u naletu ljubomore, ubio suprugu Rasemu Fazlibašić pred očima pastorke Sanele. Desetak dana skrivao se po okolnim šumama te je uhvaćen u Budvi.

Osuđen je na 15 godina zatvora u Foči. Pridružio se Armiji RBiH, a poginuo je, zajedno s tada 14-godišnjom Sanelom, u kolovozu 1993. Snajperski metak pogodio ih je nedaleko od Kečinog kućnog praga, u lepeničkom selu Gojkovac.

U ljeto 2013., u lepeničkom kraju se dogodio još jedan zločin. U šumi u Ćubrenu pronađena su tijela dvojice muškaraca, a policija je raspisala potjernicu za Markom Trogrlićem zvanim Breza.

Trogrlić je osumnjičen da je 26. srpnja ubio susjeda Marka Marjanovića i njegovog brata Slavka. 

Potraga za Trogrlićem trajala je osam dana, a policijski izvori navodili su da se i Trogrlić krio u istim šumama kao svojevremeno i Junuz Kečo.

Blokirano područje

Reporteri portala Klix.ba javljaju da je policija blokirana područje i puteve koje vode prema mjestu na kojem je lociran, a zatim ubijen višestruki ubojica. Mjesto Košćan se nalazi pored puta između Tarčina i Rakovice prema Kiseljaku.

Za psihički nestabilnim serijskim ubojicom i bivšim mudžahedinom bosanskohercegovačka policija bezuspješno je tragala više od tjedan dana. Prošloga ponedjeljka ubio je vlasnika dućana kod Konjica, a u subotu je, bježeći od policije, deset kilometara dalje od tog mjesta ubio policajca. 

Podsjetimo, Edin Gačić je krajem devedesetih bio osuđen zbog ubojstva suborca iz rata. Gačić je za vrijeme rata bio pripadnik brutalnog odreda mudžahedina.

 

Dio odreda El Mudžahid

Gačić u rujnu 1995. godine, pred sam kraj rata u BiH, u okolici Zenice pridružio odredu El Mudžahid, mudžahedinima koji su došli ratovati na strani Armije BiH i počinili strašne ratne zločine, između ostaloga odsijecali glave zarobljenicima. To sugerira da je Gačić dotad postao religijski fanatik, a u prilog tome govori i da je nakon odlaska iz El Mudžahida krajem 1995. godine otišao živjeti u maglajsko selo Bočinja koje su razvojačeni mudžahedini pretvorili u eksteritorijalnu zonu unutar BiH i živjeli po šerijatskim zakonima i svojim fanatičnim pravilima.

Nakon što je pušten iz zatvora za vikend, ubio je majku.

Prva žrtva

Prva Gačićeva žrtva bio je Ismet Gunić 1998. godine

Gačića je u Bočinju navodno doveo Ismet Gunić koji je također bio pripadnik El Mudžahida, ali i neko vrijeme predsjednik Udruženja Banjalučana u Zenici i koji će postati prva zabilježena Gačićeva žrtva. Gunića je Gačić ubio 6. kolovoza 1998. 

Na suđenju je nudio više verzija priče o svojim motivima, uključujući i teoriju zavjere u kojoj ga je Gunić htio iskoristiti da se dokaže kako je general Armije BiH Mustafa Hajrulahović Talijan ubijen, ali i kako je riječ o zavjeri čiji je cilj "borba za buduću vlast u Banjoj Luci".

Majku ubio na vikend-dopustu iz zatvora 2002. godine

Kantonalni sud u Zenici nije povjerovao Gačićevim nepovezanim brbljanjima te je 1999. osuđen na 14 godina zatvora uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Nakon tri godine Gačić je dobio dopust iz zatvora za vikend, otišao do svoje majke Sifete, koja je u međuvremenu živjela u Zenici, te je ubio s dva hica iz pištolja. Dao se u bijeg, no uhapšen je već dva dana kasnije u vlaku u Crnoj Gori.

U veljači 2003. Gačić je osuđen i za ubojstvo majke te su mu dvije kazne za ubojstvo po pravnim pravilima objedinjene u jednu od 20 godina. Bio je u zatvoru u Zenici, a kasnije u Bihaću, te je po pravilima pušten nakon odsluženja dvije trećine kazne 2017. godine.

U ljeto 2017. godine Gačić opet izlazi iz zatvora, a što je dovelo do novog ubojstva. Prošlog ponedjeljka ubio je Suada Sultanića u njegovoj prodavaonici u mjestu Podorašac. U subotu je ubio policajca Mahira Begića u mjestu Suhodol kod Tarčina.

Gačić je po izlasku iz zatvora otišao živjeti u Banju Luku, a onda je prodao imovinu koju je tamo imao te se preselio u selo Brđani kod Konjica, u kojemu je kupio parcelu zemlje i kuću te se pokušao baviti turizmom.

Htio se baviti turizmom

Na Facebooku je pod imenom Abu Enes Bin Muharem oglašavao usluge za domaće i strane turiste, nudeći smještaj u svojoj kući i kamp prikolici, "uz domaću hranu i uzbudljiva biciklistička spuštanja niz Brđane u Konjicu".

U selu je njegova krvava povijest bila poznata te su ga se mještani plašili i klonili, ali Gačiću je ipak na nišan došao Sultanić, otac troje djece, koji je držao lokalnu prodavaonicu. Ubio ga je 4. veljače oko 7:30 ujutro te se dao u bijeg koji je trajao do danas.

Raspisana i nagrada

Stanovnici BiH danima su bili u strahu zbog ubojice koji se krio, zbog čega su bile podignute visoke mjere sigurnosti, a na terenu angažirano više od tisuću policajaca. 

Vlada KS-a je bila raspisala i nagradu u iznosu od 50.000 KM (oko 190 tisuća kuna) za informaciju koja će dovesti do uhićenja Edina Gačića. 

Pročitajte više