Policija optužila poglavara Srpske pravoslavne crkve da je započeo nerede u Podgorici

"DIO GOVORNIKA je prilikom svojih istupa otvoreno pozivao na izazivanje nereda, a gospodin Amfilohije izgovorenom rečenicom:"Sve je u Božjim, a sad u Vašim rukama", poslije čega su i počeli neredi", stoji u službenom priopćenju crnogorske policije koja je izravno za izazivanje nereda sinoć u Podgorici optužila organizatore skupa, crnogorske parlamentarne stranke sa srpskim predznakom te poglavara Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolita Amfilohija.

Video: Neredi Srba u Podgorici

Također, crnogorska policija odlučila se i na neuobičajeni način obračunati i sa svim izgrednicima tako što je na službene stranice MUP-a objavila imena i prezimena svih uhićenih s mjestom stanovanja, imenom oca te da ne bi možda bilo neke zabune objavili su i datum rođenja. Riječ je o 44-oro uhićenih, a jedino su maloljetnici označeni inicijalima, ali i oni s mjestom rođenja. Prema tom izvještaju protiv sedam osoba podignute su kaznene prijave zbog nasilnog ponašanje, dok je ostatak izgrednika prošao s prekršajnim prijavama.

Nema optužnica zbog zastupničkog imuniteta

"Predstavnici organizatora nisu reagirali  kako bi spriječili mogućnost izazivanja nasilnih i rušilačkih nereda, iako su za to imali priliku", navodi se u priopćenju u kojem podsjećaju kako organizatori nisu smirili situaciju kada su prosvjednici uzvikivali "Idemo na Vladu". Policija navodi kako su mnogi na prosvjed došli s bejzbol palicama i drugim predmetima, što jasno upućuje na zaključak da je sve bilo pripremljeno.

"Posebnu odgovornost imaju Dobrilo Dedeić, zastupnik u parlamentu Crne Gore koji je i član odbora za sigurnost i obranu te Andrija Mandić, lider SNS. No, protiv organizatora neće biti procesuirani postupci, jer ih štiti zastupnički imunitet", navodi se u priopćenju MUP-a.

Pljevlja okreće leđa

S druge pak strane česti scenarij Srba početkom i sredinom devedesetih, kada se nakon spontanih događanja naroda i izraza nezadovoljstva krenulo prema odcjepljenju određenih krajeva, čini se da se ponavlja i u Crnoj Gori. Naime, potpredsjednik Srpske narodne stranke Novica Stanić najavio je nakon sinoćnjih nereda u Podgorici, kako bi Pljevlja mogla okrenuti leđa Crnoj Gori.

"Ukoliko vlada ne opozove spornu odluku, lokalni parlament u Pljevljima će je proglasiti ništavnom, a Pljevlja okrenuti leđa Crnoj Gori", rekao je Stanić  dodajući kako su Pljevlja tek 1913. godine ušla u sastav Crne Gore.

Provocirali ih niski helikopteri

Inače, dan nakon prosvjeda zbog priznanja Kosova od strane Crne Gore, u kojima su stradale 34 osobe, strasti se i dalje nisu smirile, a političari i dalje šire svoje nezadovoljstvo te poručuju kako će biti uporni u svojih zahtjevima.

Štoviše, šef Srpske liste Andrija Mandić, koji je ujedno jedan od organizatora prosvjeda, ponovio je danas sinoćnje optužbe kako su za divljaštvo i obračun s policijom krivi čelnice vlade Crne Gore. Naime, on je jučer spomenuo kako je sve počelo s niskim letom helikoptera koji je navodno isprovocirao prosvjednike.

"Nerede u Podgorici inicirao je onaj kome su najviše odgovarali, a to je vlast Crne Gore i ja je otvoreno optužujem za sukobe. Sve je to napravljeno kako bi nam se zabranio još jedan prosvjed kojeg smo zakazali za 16. listopada". kazao je Mandić okupljenim novinarima. Naime, organizatori prosvjeda dali su rok do srijede vladi Crne gore da poništi odluku o priznanju Kosova, te raspiše referendum.

Za Srpsku pravoslavnu crkvu prosvjed je uspio

Čelnici crnogorskih parlamentarnih stranaka sa srpskim predznakom danas su većinom u medijima optuživali policiju kako se na najbrutalniji način obračunavala s prosvjednicima. Također, policija je optužena za "neselektivna uhićenja", odnosno da nisu uhitili inicijatore nereda, već samo one koji smetaju vlasti u Crnoj Gori.

Prvi čovjek Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori mitropolit Amfilohije, rekao je danas kako je skup ispunio svoj cilj jer se pokazalo kako je Crna Gora protiv, kako kaže, sramne odluke o priznanju. Šef kabineta mitropolita Amfilohija, Radomir Nikčević, danas je to ponovio dodajući kako je velika sreća što je mitropolit Amfilohije bio na tom skupu i pozvao okupljene na mir.


I.Ć.
Foto: AFP /Arhiva

Pročitajte više