Deložacija nije uspjela! Pogledajte brutalni obračun policije s aktivistima!

Foto: Facebook/Živi zid

OD RANOG jutra trajala je drama u zagrebačkom naselju Rudeš gdje je u 10 sati trebala biti obavljena deložacija osmeročlane obitelji Frlan, no ona je odgođena zbog lošeg zdravstevnog stanja dvoje ukućana.


"Ljudi pomozite, Ostojiću srami se, Josipoviću javi se. Ovo je nepravda", samo su neki od uzvika koji su se mogli čuti od aktivista i ostalih građana, koji su došli dati podršku obitelji Frlan.

Drama je počela već u šest ujutro dolaskom policije i interventne jedinice. Došlo je čak i do sukoba u kojem je deblji kraj izvukao Ivan Pernar koji je zajedno s drugim aktivistima napravio živi zid. Policija je opkolila cijelu ulicu, nije dopustila stanarima da dođu do svojih kuća, a vani je ostao čak i jedan član obitelji Frlan, kojeg policija nije htjela pustiti do obitelji.

Aktivisti udruge Živi zid na YouTubeu su objavili snimku nazvanu "Brutalnost pri deložaciji obitelji Frlan". Na snimci su jasno vidljivi kadrovi brutalnog pokušaja obračuna specijalne policije s aktivistima. U opisu snimke njeni autori navode da je jednog aktivista odvezla hitna pomoć, te da je troje aktivista uhićeno.

 


 

Baka obitelji Frlan u jednom trenutku je od šoka pala u nesvjest pa je morala intervenirati i hitna pomoć. Došao je i sudski ovršitelj, no aktivisti mu nisu dali da uđe u kuću.

Cijela priča kulminirala je nešto prije podneva kada su ispred kuće Frlanovih, u ograđeni dio ulice, stigle četiri marice i vozilo hitne pomoći. Sve je završilo odgodom deložacije i to zbog lošeg zdravstvenog stanja dvoje ukućana, od kojih je jedan bio u predinfarktnom stanju.

"Sretni smo, ali i tužni, jer je nažalost moralo doći do infarkta, moralo je doći do toga da je baka kao najstariji član obitelji završila u krevetu", istaknula je Mirela Frlan.


Duško Bartolinčić, suvlasnik kuće, cijelu dramu gledao je iz prikrajka, jer ga policija nije htjela pustiti do obitelji. Do svojih kuća nisu mogli ni drugi stanari, kao ni novi odvjetnik obitelji Krešimir Vodopivec, koji će zbog toga prijaviti postupanje policije.

"Ovo je nedopustivo. Mislim da ćemo opet uputiti pismo predsjedniku, kao što već jesmo. Ići ćemo i na sud jer se jednom odvjetniku onemogućava da ispunjava svoje ovlasti i dužnosti", najavio je odvjetnik obitelji.

Za sada nije poznato kada će se izvršiti deložacija ove osmeročlane obitelji.


Streaming live video by Ustream

Agonija Frlanovih počinje 1995. kada su u Zagrebačkoj banci podignuli kredit u iznosu od 193 tisuće njemačkih maraka, odnosno oko 85 tisuća eura. Banci su tada uplatili i depozit od 64 tisuće maraka, a do danas su ukupno otplatili 169 tisuća eura. Zbog neredovite otplate kredita, banka je prodala kuću, a obitelj je za to saznala tek nakon tri mjeseca, rekla je Media servisu Željka Frlan.

No, tu priči nije kraj. "Kredit je skoro otplaćen, nije zatvoren. Oni su kuću prodali, a dečko koji ju je kupio, također je podignuo kredit, pretpostavljam hipotekarni, i to na našu kuću. Po tome se vidi da je riječ o prijevari", kaže Željka Frlan.



Obitelj je pokrenula ukupno šest postupaka, između ostalog i protiv odvjetnika koji ih je zastupao. Slučaj su prijavili i Uskoku. No, to neće odgoditi dolazak policije i sudskog ovršitelja, koji bi u 10 sati trebao zapečatiti ulazna vrata kuće Frlanovih, kojima nažalost ostaje samo ova alternativa. "Cesta, ona je javno dobro. Nadam se da nas i s nje neće maknuti", kaže Željka Frlan.

 

Pročitajte više