Policija poslala upozorenje građanima: "Kad odlazite na godišnji odmor..."

Foto: Nel Pavletic/PIXSELL

ZAGREBAČKA policija podsjetila je u četvrtak građane na važnost samozaštitnog ponašanja za vrijeme godišnjih odmora kako bi smanjili mogućnost da postanu žrtve kaznenog djela. 

Policija upozorava građane

"Tijekom turističke sezone, strani i domaći turisti mogu se, osim s čarima dugo željenog ljetnog odmora, susresti i s neplaniranim i neugodnim iznenađenjima, kao što su krađe novčanika, osobnih dokumenata i bicikla ili druga kaznena djela, a čemu uvelike pogoduje nepažnja i nesmotrenost vlasnika", upozorila je građane policija putem internetskih stranica. 

Kako zaštititi vrijedne stvari?

Naglasila je pritom važnost samozaštitnog ponašanja i za vrijeme trajanja godišnjih odmora, savjetujući građanima da vrijedne stvari ne ostavljaju bez nadzora na vidljivom mjestu, bilo da je riječ o automobilima ili smještajnim objektima. Tako preporučuju da se vrijedne stvari pohrane u sefove, a ako sefa nema, ne preporučuje se držati ih zajedno na jednom mjestu.  Dobro je odvojiti novac od dokumenata i ne nositi ih u istom džepu. 

O novcu je potrebno razmišljati unaprijed

Prije izlaska poželjno je misliti unaprijed i novac samo mijenjati u bankama, poštama i drugim novčarskim ustanovama, novčanik držati u prednjim džepovima ili u torbici s prednje strane i sa sobom ne nositi veliku svotu novca. Također, usluge je bolje plaćati novčanicama manje vrijednosti, a potrebno je obratiti pažnju i na cjenike u noćnim klubovima te odmah platiti račun. 

Gubitak dokumenata

Gubitak osobnih dokumenata treba prijaviti najbližoj policijskoj postaji. 

Kako spriječiti krađe vozila? 

Kako bi se spriječila krađa bicikla, potrebno ga je držati zaključanim uz čvrst predmet, a na mopedu, skuteru i motociklu zaključati bravu na upravljaču. Preko dana treba ih češće provjeravati, a preko noći ne ostavljati bez nadzora. Poželjno je i fotografirati i zapisati tvornički broj ili ugravirati prepoznatljiv broj ili znak. 

Telefonski brojevi koje je potrebno znati

U slučaju prometne nesreće potrebno je u najkraćem roku obavijestiti policiju na telefonske brojeve 192 ili 112, u slučaju ozlijeđenih osoba i hitnu medicinsku pomoć na 194 ili 112, a u slučaju požara vatrogasce na 193 ili 112. Ako je u prometnoj nesreći nastala samo materijalna šteta, treba ukloniti vozila s ceste kako bi se omogućilo nesmetano odvijanje prometa. Tehničku pomoć na cesti može se nazvati na broj 1987, a u slučaju bilo kakve nužde 112.

Pročitajte više