Policija pretražuje stanove navodnih Gotovininih pomagača

POSEBAN policijski odjel uz pomoć interventne policije pretražio je danas u Zagrebu i Zadru kuće i stanove četiriju osoba za koje se sumnja da umirovljenom generalu i haškom optuženiku Anti Gotovini pomažu u bijegu, doznaje se od izvora bliskog policiji koji je želio ostati neimenovan.

Policija je, kaže isti izvor, u Zadru pretražila kuću Željka Dilbera, suborca i prijatelja generala Gotovine koji je od srpnja 2001. nedostupan hrvatskom pravosuđu i Haškom sudu na kojem je optužen za ratni zločin nad srpskim stanovništvom tijekom operacije Oluja.

Interventa policija je Dilberu iz kuće u zadarskoj četvrti Borik navodno oduzela mobitel, računalo i neke druge predmete, a neslužbeno se doznaje da policija do kraja dana namjerava s njim razgovarati i pretražiti njegovo radno mjesto u zadarskoj poslovnici Jadranskog osiguranja te njegov brod.

U PU zadarskoj ove informacije nisu željeli ni potvrditi ni opovrgnuti.

Izvor blizak policiji Hini je rekao da su pretraženi stanovi i kuće još triju osoba za koje se sumnja da su pomagale ili pomažu Gotovini u bijegu, te da su pretrage izvršene i na zagrebačkom području. O rezultatima pretraga i identitetu tih osoba u PU zagrebačkoj nisu željeli ništa reći, napomenuvši kako je za sve informacije zadužen MUP iz kojega su najavili da će poslijepodne stići priopćenje za javnost.

Željko Dilber jedan je od petorice hrvatskih državljana koji su krajem lipnja ove godine dospjeli na popis osoba kojima je zabranjen ulazak u zemlje članice Europske unije zbog sumnje da pomažu skrivanje osoba optuženih za ratne zločine.

Uz Dilbera na "crnoj listi EU-a" našli su se Željko Bagić, Ljubo Ćesić, Ante Maksan i Hrvoje Petrač koji je u bijegu i za kojim je raspisana međunarodna tjeralica zbog sumnje da je sudjelovao u otmici maloljetnog sina umirovljenog generala Vladimira Zagorca.

Pročitajte više