Policija se oglasila o okupljanju ispred HNK, kažu da su ljude rastjerali preventivno

Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

DVADESETAK zagrebačkih policajaca te komunalnih i prometnih redara u noći sa subote na nedjelju patroliralo je trgom ispred HNK i tako onemogućilo masovno okupljanje mladih koje se tamo održavalo posljednjih pet mjeseci.

U subotu su na snagu stupile nove protuepidemijske mjere Stožera civilne zaštite, kojima je zbog povećanog broja zaraženih koji se bilježi u Zagrebu i Hrvatskoj preporučen, među ostalim, nadzor neformalnih okupljanja na javnim površinama, kao i nošenje maski na otvorenom kada nije moguće održavati fizičku distancu. 

Nakon što se na Trgu Republike Hrvatske posljednjih pet mjeseci svakog vikenda, a nekad i tijekom tjedna, održavalo neformalno okupljanje više stotina, pa i tisuću mladih, sinoć je do jedan u noći trg gotovo u potpunosti bio prazan.

Policija: Postupali smo preventivno 

Iz zagrebačke policije Hini su potvrdili da su u noći sa subote na nedjelju provodili pojačani nadzor okupljanja oko HNK i to zbog nove odluke Stožera. 

"U noći sa subote na nedjelju policijski službenici Policijske uprave zagrebačke u suradnji s komunalnim i prometnim redarima i djelatnicima Ravnateljstva civilne zaštite, u skladu s odlukom Stožera civilne zaštite, obavili su pojačani nadzor neformalnog okupljanja u užoj zoni Trga Republike Hrvatske", kazali su za Hinu iz policije. 

Policija je tako rastjerala mladiće i djevojke, koji su, kao i proteklih mjeseci, na trg oko HNK i sinoć dolazili oko ponoći. Mladi su se samo kratko zadržali na trgu oko HNK, a neki koji su mu prilazili s očitom namjerom da tamo ostanu, noseći alkohol i zvučnike, nisu se libili ostati zbog prisustva policije. 

U policiji tvrde kako su postupali preventivno, s obzirom na broj okupljenih, a s ciljem sprječavanja mogućeg narušavanja javnog reda i mira kao i održavanja komunalnog reda. 

"Tijekom nadzora građani su usmeno upozoravani u situacijama kada je uočeno nenošenje zaštitne maske i nepridržavanje propisanog razmaka", kažu i dodaju da tijekom nadzora nisu utvrđene povrede Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira niti drugih propisa.

Kažu da su ranijih mjeseci reagirali samo na pozive građana

Ovo je prvi put da je policija organizirano nadzirala okupljanje. Ranijih mjeseci reagirali su samo intervencijama na pozive građana, a kako su prije dva tjedna potvrdili Hini, u 50-ak intervencija napisali su svega šest prekršajnih prijava.

Okupljanje nisu nadzirali niti dan ranije, u petak, kada se prema izjavama nekih od sinoćnjih sudionika prekinutog okupljanja, tamo nesmetano održalo okupljanje, iako u znatno manjem broju nego ranije. 

Premda je u nedavnim polemikama oko okupljanja mladih dobar dio hrvatske javnosti bio za to da se ono zabrani tvrdeći da nanose štetu zgradi i okolišu oko HNK, bilo je i onih koji su imali razumijevanje za noćno druženje mladih, budući da drugih sadržaja baš i nemaju.

Tako je sociolog Dino Vukušić nedavno izrazio mišljenje da bi zabrana kao posljedicu imala stvaranje kontraefekta i rasta bunta kod mladih.

Nejasna mu je i javna hajka oko okupljanja, iako je priznao da bi infrastrukturna podrška grada, u smislu javnih WC-a, bila pomogla održavanju reda. Kao jednu od pozitivnih strana okupljanja naveo je i to što su mladi odlučili koristiti javni prostor, jer ga u Zagrebu nedostaje u njegovom iskonskom sadržaju.

Želite li momentalno primiti obavijest o svakom objavljenom članku vezanom uz koronavirus instalirajte Index.me aplikaciju i pretplatite se besplatno na tag: koronavirus

Index.me aplikaciju za android besplatno možete preuzeti na ovom linku, dok iPhone aplikaciju možete preuzeti ovdje.

Pročitajte više