Policija spriječila teroristički napad na brzi vlak Muenchen - Hamburg?

NJEMAČKI brzi vlak koji povezuje Muenchen (na jugu zemlje) i Hamburg (na sjeveru) zaustavio se pred željezničkim kolodvorom u Hannoveru zbog telefonske prijetnje, priopćio je glasnogovornik njemačkih željeznica (DB).

Policija i DB nisu htjeli otkriti sadržaj anonimnog poziva koji je dobila policija u Hannoveru, ali je potvrđeno da se prijetnja odnosila na vlak.

Osamstotinjak putnika moralo je izaći iz vlaka koji je pretražila njemačka savezna policija.

Putnici su autobusima prevezeni do željezničkog kolodvora, odakle su drugim vlakom nastavili put prema Hamburgu.

Izgred se događa u vremenu kada su dva muškarca osumnjičena za pripremu dvaju sinkroniziranih napada u njemačkim područnim vlakovima 31. srpnja, koji su mogli imati teške posljedice.

Jedan od osumnjičenika, Libanonac star 21 godinu, uhićen je u subotu na željezničkom kolodvoru u Kielu (na sjeveru zemlje) i optužen je u nedjelju zbog "članstva u terorističkoj organizaciji", za "pokušaj ubojstva" i "pokušaj izazivanja eksplozije".

Drugi osumnjičenik, isto libanonski državljanin, još je u bijegu i najvjerojatnije je u Libanonu, prema njemačkoj kriminalističkoj policiji. Kako piše tjednik Stern u internetskom izdanju, taj se osumnjičenik zove Jihad Hamad.

ZDF televizija prikazala je snimku na kojoj policija u lisicama tijekom racije odvodi muškarca, dok je kasnije i službeno potvrđeno da se traga za drugim osumnjičenikom.

"Stalno sam upozoravao da nam teroristi prijete, ali nikada nam nisu došli ovak blizu" - kazao je njemački ministar vanjskih poslova Wolfgang Schaeuble ZDF-u nakon el Hajdibova uhićenja,  nazivajući slučaj itekako ozbiljnim.

"Policija istražuje povezanost s avio-bombašima na SAD"

Britanski mediji došli su do zanimljivog, ali i uznemiravajućeg podatka. Njemačka polcija, naime, istražuje povezanost između dvojice osumnjičenika i muslimanske zajednice u Hamburgu, gdje su u potpunoj anonimnosti živjela i trojica avio-bombaša iz najvećeg napada na američko tlo u povijesti.

"Mohamed Atta, Marwan al-Shehhi and Ziah Jarrah živjeli su u Hamburgu neometano, da bi potom preselili u SAD. No, u međuvremenu su ovdje zavšili školu za pilota." - kaže Manfred Murck, glavni i odgovorni čovjek hamburške agencije za praćenje ekstremista.

"Njemačka je od utočišta terorista postala terorističkom metom"

Analitičari u njemačkom tisku masovno raspravljaju o činjenici da je Njemačka vije nije plodno tlo za razvoj terorizma već teroristička meta, pa tako i  Kai Hirschmann, prvi čovjek tamošnjeg instituta za istraživanja terorizma i tajnih službi tvrdi da teoristi u Njemačkoj više ne mogu neomatena raditi niti živjeti.

"Prije 11. rujna bilo je drugačije. Njemačka je sada jednim dijelom uz SAD, unatoč svojem protivljenju kad je u pitanju rak u Iraku. Njemačka policija pomaće u špijuniranju iračke policije i vojske izvam granica, Njemačka igra jaku ulogu u Afganistanu i čini mnogo stvari u korist TZX. rata protiv terora." - dodao je Hirschmann za britanski Guardian.

D.R./Hina

Pročitajte više