Policija traga za leševima u domu austrijskog monstruma

NOVI detalji u slučaju austrijskog monstruma Josefa Fritzla otkrivaju se svakodnevno. Policija je tako obznanila kako je Fritzl podzemnu tamnicu, u kojoj je kćer držao zatočenu 24 godine, iskapao šest godina, bez da je izazvao ičiju sumnju.

U tih šest godina ispod kuće je iskopao čak 231 tonu zemlje. Riječ je o količini za prijevoz koje je potrebno otprilike 17 kamiona. Policija navodi i kako je količina iskopane zemlje otprilike sedam puta veća od one koju je mogao iskopati da je gradio odobreno mu podzemno sklonište, površine 20 kvadratnih metara.

Policija je uvjerena kako u Fritzlovoj kući postoji još skrivenih prostorija, a monstruma se povezuje s mnogim nerazriješenim ubojstvima, koja su se dogodila u posljednjih 40 godina. Istraga u tim slučajevima je ponovno otvorena.

Specijalni policijski timovi, u majicama s natpisima "Profesionalni tragači za ljudskim tijelima", zajedno sa psima tragačima, pretražuju Fritzlov dom. Jedan od specijalaca je rekao: "Ako ovdje dolje ima nekih ljudskih ostataka, psi će ih nanjušiti. Pretrage se nastavljaju".

"Čovjek koji se volio igrati Boga"
 
Istovremeno, monstrum Fritzl je podvrgnut psihijatrijskom ispitivanju. Vodeći austrijski forenzički psihijatar, 46-godišnji dr. Adelheid Kastner, procjenjuje je li Fritzl sposoban pratiti suđenje.

"Pokušavam otkriti svaki skriveni kutak njegova uma. Tijekom opsežnih razgovora s njim moram upoznati njegovu osobnost. Sud mi je za to dao određeni rok, međutim budem li trebao više vremena, sud će morati pričekati", rekao je Kastner.

Psihijatar Christian Ludke je pak rekao kako je 73-godišnji Fritzl "čovjek koji se volio igrati Boga s tuđim životima". "Uživao je biti gospodar života i smrti. On je personifikacija zastrašujuće moći zla - vrag", izjavio je Ludke.

Ludke je pojasnio i kako je Fritzla u djetinjstvu majka emocionalno zlostavljala i kako je "zato postao zlostavljač". "Imao je bolesni um. Nije se mogao osvetiti vlastitoj majci pa su ispaštala njegova djeca".

Podsjetimo, 42-godišnju Elisabeth Fritzl je nakon 24 godine zatočeništva, tijekom kojih se smatrala nestalom, policija iz podruma obiteljske kuće, koja se nalazi u blizini austrijskog grada Amstettena, oslobodila 27. travnja. Monstruozni otac ju je tijekom dugogodišnjeg zatočeništva seksualno i fizički zlostavljao. Rodila mu je sedmero djece, od kojih je troje s njom od rođenja bilo zatočeno u podrumu.

I.M.
Foto: AFP / Telegraph.co.uk

Pročitajte više