Policija u BiH uhitila Pakistanca osumnjičenog za prijetnje

PRIPADNICI policije Federacije Bosne i Hercegovine uhitili su državljanina Pakistana osumnjičenog da je uputio prijetnje međunarodnim tužiteljima koji u BiH provode istragu o osobama povezanim s organiziranim kriminalom i korupcijom, objavili su u subotu bosanskohercegovački dnevni listovi.

Prema pisanju "Dnevnog avaza" i "Oslobođenja", Pakistanac po imenu Ahmed Istikhar uhićen je u četvrtak u Zenici i odmah je prebačen u zatvor Kula pored Sarajeva.

Uprava policije objavila je samo inicijale uhićenog navodeći kako ga se sumnjiči da je prijetio voditelju posebnog odjela pri Tužiteljstvu BiH za borbu protiv organiziranog i gospodarskog kriminala te korupcije Kanađaninu Johnu McNairu i tužitelju u tom odjelu Amerikancu Johnatanu Schmidtu.

To je u izjavi "Nezavisnim novinama" potvrdio i tužitelj Ahmet Halebić koji je u petak saslušao osumnjičenog Pakistanca. "Mogu potvrditi da je Pakistanac uhićen, saslušan i da je zatražen jednomjesečni pritvor. Dovodimo ga u vezu s prijetnjama upućenim tužiteljima Tužiteljstva BiH", kazao je Halebić.

Postojanje prijetnji početkom tjedna je objavio sam tužitelj McNair kazavši tijekom jednog sudskog procesa kako su one "vrlo ozbiljne".

Zbog ozbiljnosti prijetnji američka je vlada savjetovala tužitelju Schmidtu da se za sada ne vraća u BiH iz Sjedinjenih Država gdje je otputovao u posjet obitelji.

Prema rječima glasnogovornika Uprave policije MUP-a Federacije BiH Roberta Cvrtka, Pakistanac je osumjičen i za upletenost u organiziranje trgovine ljudima. On je navodno sudjelovao u prebacivanju stranih državljana preko BiH u zapadnu Europu.

"Avaz" navodi kako je Istikhar vjerojatno omogućio ulazak u BiH i osobama koje su prijetile međunarodnim tužiteljima.

"Oslobođenje" pak ističe kako još nije jasno je li Istikhar i sam bio članom zavjereničke skupine ili je samo posredovao u pribavljanju isprava nužnih za ulazak u BiH osobama koje su prijetile tužiteljima.

Veleposlanstvo Pakistana u BiH nije imalo nikakav komentar o privođenju njihovog državljanina.

Istikhar je u BiH, prema navodima medija, doputovao 1998. godine i nastanio se u Zenici gdje se i oženio stanovitom Edinom Podrug. Po struci je profesor povijesti a u naselju Lukovo Polje utemeljeio je tvrtku pod nazivom "El Hana" koja je registrirana za poslove uvoza i izvoza.

Pred sudom u Sarajevu 2002. godine navodno je već uvjetno osuđen na godinu dana zbog krivotvorenja dokumenata. Njegov odvjetnik Almin Dautbegović odbacio je optužbe policije, a posebice one koje se odnose na prijetnje međunarodnim tužiteljima.

Jedino konkretno djelo za kojega se tereti Istikhar, prema navodima Dautbegovića, je prodaja schengenske vize jednoj osobi za 150 konveribilnih maraka.

(Hina) xrm ydj

Pročitajte više