Policija u Brodosplitu: Debeljak preko vikenda izbacio sindikate iz prostorija

Foto: FaH

SINDIKATI splitskog škvera su na nogama. Preko vikenda su iz prostorija iseljeni Sindikat metalaca i Radnički sindikat. Sindikalist Joško Franić jutros se šokirao kada je vidio da su zamijenjene brave na vatima i da su im izbacili dokumentaciju.

"Neovlašteno su ušli i izbacili naše stvari. Još su napisali da su sve snimali, što je također nezakonito. Ja sam pozvao policiju", kazao nam je Franić. Kaže kako je upad i izbacivanje stvari obavila Korporativna sigurnost škvera po nalogu Uprave.

Franić: Vlada treba raskinuti ugovor

Kako doznajemo, Uprava je tražila već neko vrijeme da se premjeste kod Nezavisnog sindikata, no za to, kaže Franić, nisu osigurali nikakve preduvjete.

"Mi smo upozoravali na nezakonitosti u privatizaciji škvera. Imam zaključak CERP-a o tome što vlasnik nije sve ispunio. Vlada treba ići u raskid ugovora", kazao nam je Franić.

Poslali su dopis premijeru Oreškoviću i potpredsjednicima Karamarku i Petrovu te očekuju žurnu reakciju nadležnih tijela.

Šegvić: Sramotno se krše međunarodne konvencije

Zvonko Šegović iz Nezavisnog sindikata Brodosplita kaže da se radi o skandaloznom postupku Uprave Brodosplita.

"Ovako nešto se nikada nije dogodilo. Sramotno se krše međunarodne konvencije o radu", kazao nam je Šegvić.

U policiji nam kažu da su uistinu dobili poziv da dođu u škver, što su i napravili. Nisu, međutim, utvrdili da postoje osnove za njihovo postupanje pa nisu napravili ni očevid, nego su stranke uputili u spor.

Privatizacija splitskog škvera pod lupom je DORH-a već godinu dana, o čemu je Index pisao. Sporne su odredbe ugovora kojih se Debeljak nije pridržavao. Državno odvjetništvo istražuje navode kaznene prijave koju je Index također objavio.
 

 

 

Pročitajte više