Policija u Indoneziji ubila terorista odgovornog za bombaški napad na Baljiu 2002.

DULMATIN, jedan od glavnih organizatora bombaškog napada na Baliju 2002. godine, u kojem je poginulo više od 200 osoba, uglavnom stranih turista, ubijen je danas u razmjeni vatre sa indonežanskom policijom u blizini Džakarte, javio je britanski Times online.

Dulmatin, pravim imenom Joko Pitono, nosio je nadimak „Genius“ (Genijalac) i bio je ekspert za eksplozive, a policija vjeruje da je upravo on postavio bombu u automobil koja je izazvala masakr među turistima na Baliju, te ju je aktivirao uz pomoć mobitela.

Times tvrdi kako je Dulmatin ubijen u pucnjavi koja se dogodila rano ujutro u gradu Pamulangu zapadno od Džakarte. Ubojstvo se dogodilo uoči skorog posjeta američkog predsjednika Baracka Obame Indoneziji.

Šef indonežanske antiterorističke policije Tito Karnavian novinarima je danas potvrdio da je u pucnjavi ubijen terorist i da se radi o "velikom imenu", no odbio je potvrditi njegov identitet.

Dulmatin je bio istaknuti član ogranka Al-Qaide na jugoistoku Azije, poznate pod nazivom Jemaah Islamiyah, kojeg su pod optužbom terorizma tražile Sjedinjene Države, Australija i Indonezija. Od grupe terorista odgovornih za napad na Baliju jedino je on do sada uspješno bježao policiji. Dvojicu najodgovornijih, dr. Azharija bin Husina i Noordina M. Topa ubila je malezijska policija 2005. godine, odnosno 2009. godine.

Pročitajte više