Policija u San Franciscu uskoro bi mogla uposliti robote. Pucat će po kriminalcima

Ilustracija: Shutterstock

POLICIJA u San Franciscu uskoro bi u hitnim situacijama mogla početi koristiti potencijalno smrtonosne robote na daljinsko upravljanje, ako ta odluka dobije zeleno svijetlo u gradskom vijeću. Odluci se protive udruge za nadzor policije, koje smatraju da bi to moglo dovesti do konačne militarizacije policije koja je već sada pretjerano agresivna prema siromašnim i manjinskim zajednicama.

I dok udruge tvrde da su parametri pod kojima bi se dopuštala uporaba policijskih robota previše nejasni, policijska uprava San Francisca rekla je da nema unaprijed naoružane robote i da ne planira opskrbljivati robote oružjem. Ali mogli bi rasporediti robote opremljene eksplozivnim punjenjem "kako bi kontaktirali, onesposobili ili dezorijentirali nasilnog, naoružanog ili opasnog osumnjičenika" kada su u pitanju životi, rekla je glasnogovornica policije San Francisca Allison Maxie, a prenosi ABC news.

"Roboti opremljeni na ovaj način koristili bi se samo u ekstremnim okolnostima za spašavanje ili sprječavanje daljnjeg gubitka nevinih života", dodala je.

Program omogućio Trump

U prijedlogu policije ne navode se detalji o tome kako se roboti mogu, a kako ne mogu opremiti, ostavljajući otvorenu daljnju mogućnost naoružavanja. "Roboti će se koristiti kao opcija smrtonosne sile samo kada je opasnost od gubitka života za javnost ili službenike neizbježna i nadmašuje bilo koju drugu opciju sile koja je dostupna policiji", navodi se u priopćenju policije.

Policija San Francisca trenutačno ima desetak funkcionalnih robota koji se koriste kod situacija s bombama ili za nadzor kod slabe vidljivosti, kaže policija. Nisu odmah odgovorili na upite o tome kako su nabavili robote.

Donald Trump je kao predsjednik 2017. godine potpisao uredbu kojom je omogućio ovaj program Pentagona, nakon što ga je njegov prethodnik Barack Obama ograničio 2015., uglavnom zbog negativnih reakcija javnosti na upotrebu vojne opreme tijekom prosvjeda u Fergusonu kada je ubijen Michael Brown.

Gradski dužnosnici koji se zalažu protiv ove odluke rekli su kako su zapanjeni činjenicom da bi grad, koji cijeni svoj aktivizam, raznolikost i privatnost, uopće razmotrio davanje takvih ovlasti policiji. Ured javnog branitelja u San Franciscu poslao je u ponedjeljak pismo odboru u kojem se navodi da je davanje policiji "mogućnosti da ubija članove zajednice na daljinu" u suprotnosti s progresivnim vrijednostima San Francisca.

Pročitajte više