Policija upala u ured obavještajne službe u BiH. Uhićen savjetnik bivšeg ravnatelja

Pripadnika Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA) privela je danas policija u Banjoj Luci po nalogu državnog suda, a mediji navode da je riječ o savjetniku nekadašnjeg ravnatelja OSA-e Osmana Mehmedagića kojeg je sadašnja vlast smijenila s te pozicije.

Glasnogovornica Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) Jelena Miovčić potvrdila je kako su agenti te službe pretražili područno sjedište OSA-e u Banjoj Luci u sklopu istrage koju provodi Tužiteljstvo BiH na zahtjev MUP-a Sarajevske županije.

Nije pojasnila o kakvim se kaznenim djelima točno radi, no mediji navode kako je meta istrage Siniša Raketa koji je bio savjetnik nekadašnjeg ravnatelja Mehmedagića.

Avaz: Akcija je povezana s istragama pokrenutim nakon dešifriranja aplikacije Sky

Tu tvrdnju objavio je portal Dnevnog avaza dodajući kako je akcija povezana s istragama pokrenutim nakon dešifriranja zaštićene aplikacije Sky kojom su se u BiH koristile stotine osoba povezane s kriminalom.

Portal Raport.ba objavio je da je Raketa nakon saslušanja pušten, a navodno je osumnjičen je za odavanje službene tajne. Taj izvor tvrdi kako je Raketa odavao povjerljive informacije raznim kriminalnim skupinama.

Mehmedagić se nalazi na popisu sankcioniranih osoba u SAD-u

Nakon smjene, Mehmedagić je iz središnjice OSA-e u Sarajevu premješten na rad u Banju Luku. Mehmedagić je s pozicije ravnatelja OSA-e smijenjen u veljači ove godine, a već u ožujku američka ga je administracija uvrstila na popis sankcioniranih osoba.

Označen je odgovornim za zloporabu položaja, odnosno protuzakonito prisluškivanje političkih protivnika Stranke demokratske akcije (SDA) s čijim je predsjednikom Bakirom Izetbegovićem čvrsto povezan.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.