Policija zadovoljna rezultatima akcije "Mir i dobro"

OVOGODIŠNJA akcija "Mir i dobro", kojom policija u vrijeme božićnih blagdana i novogodišnjeg slavlja želi spriječiti zlouporabu oružja i pirotehnike, postigla je bolje rezultate nego ranijih godina, a zabilježeno je manje ozljeđivanja i šteta, ocijenilo je danas Ravnateljstvo policije.

"Akcija je u potpunosti postigla svrhu", ustvrdio je na konferenciji za novinare načelnik Uprave policije Marko Rašić. Dodao je da su na smanjenje korištenja pirotehnike, osim policije, ukazivale i brojne druge institucije, od pravobraniteljice za djecu, Crkve do medija.

Rašić je istaknuo da je veliku ulogu u smanjenju korištenja pirotehnike odigrao i novi Zakon o eksplozivnim tvarima koji za prodavače pirotehnike mlađima od 14 godina predviđa kazne i do 40 tisuća kuna.

Taj je Zakon proširio vrijeme prodaje pirotehnike na dva tjedna (od 15. prosinca do 1. siječnja), a određuje da je kupiti mogu samo stariji od 18 godina, dok je maloljetnici mogu koristiti samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika.

Od početka akcije 13. prosinca policija je zaplijenila 86 komada oružja, više od 6.500 komada streljiva, 0,65 kilograma eksploziva, 109 komada eksplozivnih sredstava te više od 52 tisuće komada pirotehničke galanterije.

Uporabom tih sredstava četiri su osobe teško, a devet lakše ozlijeđene, što je, kako ističu, znatno manje nego prošle godine. Tada je zbog nezakonite uporabe i neopreznog rukovanja oružjem i različitim eksplozivnim sredstvima jedna osoba smrtno stradala, a 17 ih je teško ozlijeđeno.

Teške su ozljede uglavnom prouzrokovane zbog nestručnog rukovanja pirotehnikom, oružjem i eksplozivnim sredstvima. Lakše su ozlijeđene 34 osobe, od kojih su čak 18 bila djeca mlađa od 14 godina.

Policija je danas podsjetila i na svoju prilagodbu europskim standardima koja se uglavnom odnosi na bolji nadzor državne granice. Za to je u posljednje četiri godine utrošeno oko 32 milijuna eura dobivenih iz europskih fondova namijenjenih zemljama u tranziciji.

U policiji kažu da i u ovoj godini očekuju brojne projekte usmjerene daljnjem probližavanju europskim standardima koji će se, nakon stjecanja statusa zemlje kandidata, financirati predpristupnim europskim fondovima. Osim na nadzor granice, projekti će se odnositi i na policijsku obuku na suzbijanju trgovine i krijumčarenja ljudima te suzbijanje organiziranog kriminala.

Pročitajte više