Policija osam zemalja EU razgovara o borbi protiv terorizma na talijanskoj Lampedusi

Foto: Hina

RAVNATELJI policije osam južnih zemalja Europske unije sastali su se u srijedu na talijanskom otoku Lampedusi kako bi organizirali bolju suradnju u borbi s terorizmom, ilegalnom imigracijom i krijumčarenjem.

Čelnici policija tih zemalja - Italije, Francuske, Španjolske, Portugala, Hrvatske, Slovenije, Grčke i Cipra - koji su došli na poziv Rima, obvezali su se na "bolju suradnju", rekao je čelnik talijanske policije Franco Gabrielli.

Gabrielli je dodao da će Rim u narednim mjesecima organizirati druge sastanke o pojedinim pitanjima.

Informacije nisu jamstvo sigurnosti

Na ovom prvom susretu na dnevnom redu je bila borba s terorizmom, napose praćenje i reintegracija boraca koji su se vratili iz Sirije i onih koji su onamo htjeli poći, poput Youssefa Zaghbe, talijansko-marokanskog državljanina koji je u subotu sudjelovao u napadu u Londonu.

Gabrielli je upozorio da "bujica informacija" koja trenutačno kola između europskih zemalja o opasnim pojedincima ne može biti apsolutno jamstvo.

"Teško je procijeniti stupanj opasnosti pojedine osobe (...) i predvidjeti tijek radikalizacije", istaknuo je, dodavši da postoji "golemi nesrazmjer" između mnoštva prijava i manjeg broja onih koji se odluče djelovati.

Sve više organiziranog kriminala

Policijski čelnici su usto upozorili na "neprestanu i sve veću prijetnju" organiziranog kriminala u EU-u i razgovarali o migracijskim izazovima s kojima su više ili manje sučeljene sve zemlje.

Od početka godine na obale južne Europe stiglo je više od 72.000 migranata.

Pročitajte više