Policiji se javljaju žrtve pohotnog fratra, Crkva i dalje šuti

Foto: Index, 123rf

SPLITSKA policija već danima saslušava žrtve pohotnog fratra samostana Svetog Frane. Javili su im se i neki koji nisu bili obuhvaćeni crkvenom istragom. Ispituje se širi krug osoba koje mogu imati saznanja o tome što se godinama događalo u splitskoj crkvi.

S obzirom na to da se prije tjedan dana pojavila informacija u dijelu medija da je crkvena istraga završena i da nije ustanovljena odgovornost prozvanog fratra, koji je pod suspenzijom, ali i dalje u Svetom Frani, pitali smo Nadbiskupiju splitsko-makarsku i Provinciju Sv. Jeronima što je od toga istina. 

Pitali smo prije tjedan dana, a upit smo i danas ponovili, no odgovora nema. Prošlog tjedna Nadbiskupija nas je uputila na Provinciju, od njih do danas ni traga, ni glasa, unatoč tome što je crkveni istražitelj upravo iz njihovih redova. 

Neće sve biti u zastari?

Policija se uključila u ovaj slučaj nakon što je Nadbiskupija odgovorila Indexu na upit o suspendiranom fratru kojeg se sumnjiči za pedofiliju. Prijavio ga je fra Žarko Relota, gvardijan Svetog Frane. Unatoč tome što je fra Relota i policijski kapelan i što bi trebao znati da su u pitanju sumnje u počinjenje ozbiljnih kaznenih djela, kolegama u policiji ni slova nije rekao. 

Kako se čini, neće sva djela koja se pripisuju osumnjičenom fratru biti u zastari, unatoč značajnom vremenskom odmaku, pa će idući logičan korak u policijskoj istrazi biti i njegovo saslušanje, što dosad nije napravljeno jer se prikupljaju iskazi oštećenih.  

Javno su istupile žrtve koje su bile zlostavljane još 90-ih godina kada su još bili maloljetnici. Prije sedam godina jedan je slučaj bio i prijavljen tadašnjem provincijalu, no istraga nije pokrenuta. 

Pročitajte više