Poliklinika za zaštitu djece i mladih proslavila 15. obljetnicu rada

Foto: Sanjin Strukić/Pixsell

POLIKLINIKA za zaštitu djece i mladih u Zagrebu proslavila je danas 15. rođendan. Dosad su u tretmanu imali 16.729 djece i obitelji te su jedina ustanova u Hrvatskoj koja se sustavno bavi traumatiziranom djecom koja su žrtve seksualnog nasilja. Čak 45 posto ih dolazi iz ostalih krajeva Hrvatske, te susjednih zemalja.

Na proslavi ove obljetnice bili su brojni gosti iz regije pa smo tako doznali da je zagrebačka Poliklinika uzor mnogima. U Sloveniji, recimo, još uvijek nemaju takvu ustanovu, dok će je u BiH uskoro otvoriti i to po uzoru na ovu koju vodi prof. dr. Gordana Buljan Flander u Zagrebu.

Za vrijeme 15-godišnjeg rada s djecom imali su oko 1400 slučajeva seksualno zlostavljane djece, a puno rade i s djecom koja su žrtve vršnjačkog nasilja ili pak dolaze zbog roditelja koji su u visoko konfliktnom procesu razvoda braka.

Prije 15 godina su imali  900 djece godišnje, a lani su došli do 1500 novoprimljene djece.

Rad prof. Buljan Flander i njenih suradnika pozdravili su mnogi stručnjaci s područja dječjih prava iz brojnih zemalja EU-a, čije smo čestitke imali prilike čuti na proslavi ove obljetnice, a upravo je rad zagrebačke Poliklinike prikazan kao dobra praksa u Vijeću Europe.

Pročitajte više