Političarima kasne plaće

KAŠNJENJE plaća može se dogoditi i političarima. Naime, na račune njihovih stranaka tako ovaj tjedan nisu sjela proračunska sredstva za njihov rad, koja je do 5. kolovoza trebalo osigurati Ministarstvo financija, pa se one manje stranke, koje nemaju jače financijsko zaleđe, mogu naći u neprilikama.

Vesna Škare Ožbolt kaže kako njezina stranka nema prihoda "sa strane", pa će za isplatu plaća zaposlenima u DC-u,  ukoliko do 15. kolovoza sredstva na stignu od ministra Ivana Šukera, sama posuditi novac.

"Zanimljivo je što se Šuker stalno hvali sa viškovima, a sad kasne s isplatama.  Šefica našeg računovodstva je zvala u Ministarstvo i rekli su joj da će sredstva svim strankama biti uplaćena kroz nekoliko dana, ali ako se to ne dogodi, ja ću se sama pobrinuti da moji zaposlenici kao i uvijek 15. u mjesecu dobiju plaću. Posudit ću novce", kaže predsjednica DC-a.

Ona kaže da nema potrebe da radi probleme oko toga, ali, dodaje, ako sazna da su uplate stigle drugima, a DC-u nisu, "onda će napravit probleme".

HDSSB zakinut na uredskom materijalu, režijama...

Predsjednik HDSSB-a Vladimir Šišljagić nije pretjerano zabrinut zbog kašnjenja, ali kaže da će se to svakako odraziti na redovito funkcioniranje njihove stranke.

"Pa, da, ovisimo o onome što dobijemo i od vijećnika u Gradu Osijeku, i u Osječko-baranjskoj županiji, pa tako o sredstvima koje dobivamo za zastupnike u Saboru, a to je oko 900 tisuća kuna godišnje. Kašnjenje će se odraziti na nabavci uredskog materijala, zakupu prostora, režija, i slično", kaže Šišljagić, ali dodaje kako zaposlenicima plaće neće kasniti, nego će se novac osigurati od prihoda od članarina.

Nismo uspjeli doći do zaposlenika u Ministarstvu, koji plaće dobivaju neovisno o ovome, ali neslužbeno doznajemo, a potvrdila nam je i šefica DC-a da će plaće stići uskoro, i da tu nema ništa sporno. Radi se naime o uplatama iz državnog proračuna koje stranke dobivaju kvartalno, dakle svaka tri mjeseca, i namijenjene su funkcioniranju za tri mjeseca.

Među onima koji su se našli u financijskim neprilikama su i HSLS, te Hrvatska stranka umirovljenika, koja bi zbog ovog kašnjenja, kao i HDSSB, mogla zakasniti s plaćanjem režija.

Neki svoju plaću nisu ni zaslužili

No, o dokolici u Saboru govorilo se više nego jednom, tako da kašnjenje plaća strankama sigurno neće izazvati bijes u javnosti. Predsjednik Sabora Vladimir Šeks prije ljetne stanke iznio statistike koje su, pak, izazvale zanimanje i bijes.
 
Prema broju javljanja u Saboru, najslabiji učinak u zasjedanju od siječnja do srpnja imala je četvorka koju čine SDP-ovci Mirjana Didović i Mirko Filipović, HDZ-ovac Stjepan Fiolić i nepravomoćno osuđeni zastupnik manjina Jene Adam, koji su podigli svoju ruku kako bi prozborili o temama rasprave, sve skupa 16 puta. Kako se može i drugačije, pokazao je apsolutni šampion rasprava, Pero Kovačević, koji je ima što za reći više od tisuću puta.

Iz njega je SDP-ovka Ingrid Antičević- Marinović sa više od 700, HDZ-ovac Krunoslav Markovinović sa gotovo 500 i IDS-ovac Damir Kajin sa oko šesto javljanja, no njemu su opet zamjerili što je za vrijeme rasprave o nepovjerenju Vladi zadrijemao.

A.B.
Foto: H.P.

Pročitajte više