Politička kriza u Rumunjskoj - započeo opoziv predsjednika Basescua

OSIM UKRAJINE, ozbiljna politička kriza trese i susjednu Rumunjsku, samo nekoliko mjeseci nakon što je postala članicom Europske Unije, a o čemu svjedoče današnji događaji u nacionalnom parlamentu.

Danas je rumunjski parlament, na zajedničkoj sjednici oba doma s 332 glasa i 108 protiv donio odluku da se pokrene postupak opoziva predsjednika Traiana Basescua. Ukoliko se valjanost postupka potvrdi od Ustavnog suda (što se očekuje u ponedjeljak), Basescu će biti suspendiran a u roku od 90 dana organiziran referendum o njegovoj smjeni.

Basescu, koji je 2004. godine izabran kao kandidat desničarske koalicije, uživa ogromnu popularnost među Rumunjima zbog toga što se žestoko borio protiv korupcije, te na kraju uspješno zalagao za pristup Europskoj Uniji.

Međutim, otkako je Rumunjska pristupila Uniji započeli su oštri sukobi s Calinom Popescuom-Tariceaunom, premijerom koji se žestoko protivi Basescuovoj reformskoj politici, ali i njegovom inzistiranju da se rumunjske trupe drže u Iraku kao dio alijanse pod vodstvom SAD. Nakon što su iz Popescuove koalicije izbačeni predstavnici pro-Basescuove Demokratske stranke, njegovu vladu su počeli podržavati Basescuovi stari suparnici iz Socijaldemokratske partije (PSD).

Basescu je formalno optužen za "protuustavno djelovanje", a ranije mu se spočitavala malverzacije tijekom prodaje rumunjske trgovačke flote, kao i sklonost alkoholu.

Basescu se odmah nakon odluke o opozivu obratio stotinama pristaša okupljenih ispred parlamenta. Ranije je bio najavio kako će odmah podnijeti ostavku i ići na nove izbore bude li te odluke, ali je pred okupljenim pristašama rekao da će čekati do ponedjeljka, kada se o odluci Parlamenta treba očitovati Ustavni sud.

D.A.

Foto: AFP

Pročitajte više