Politički i ekonomski analitičari pozdravljaju prijevremene izbore u Srbiji

VELIKI dio političara, kao i političkih analitičara u Srbiji, na prijevremene parlamentarne izbore, a koje je danas nakon pada vlade najavio tamošnji premijer Vojislav Koštunica, gledaju kao na referendum.

Takvog je mišljenja i direktor CeSID-a Marko Blagojević, koji kaže kako će se svibanjski prijevremeni izbori u Srbiji vjerojatno pretvoriti u referendumsko pitanje. Blagojević smatra, kako prenosi B92, da se u ovom trenutku ne može ni pretpostaviti u kakvim formacijama će stranke izaći na izbore.

Politički analitičar Milan Nikolić ocijenio da je rasplet krize u vladajućoj koaliciji "relativno korektan" i da su izbori u parlamentarnoj demokraciji "normalno sredstvo ako vlada dospije u krizu".

Dejan Vuk Stanković, također politički analitičar, za Tanjug je ocijenio da je rasplet krize u vladajućoj koaliciji i najava izbora "možda pomalo neočekivana, ali da je to najbolje rješenje".

"Najbolji je ovakav rasplet krize iz jednostavnog razloga što su očigledno razlike koje postoje izmedju dva centralna koalicijska partnera u Vladi Srbije tolike da oni jednostavno ne mogu više fukcionirati zajedno", rekao je Stanković.

I srbijanski ekonomisti slažu se s tim da su novi parlamentarni izbori najbolje rješenje krize.

"Budućnost Srbije je u stranim investicijama i otvaranju novih radnih mjesta, a ako bi potrajalo nejedinstvo u Vladi izvjesno je da u Srbiju ne bi došao nijedan ozbiljan strani investitor", rekla je za Betu profesorica Ekonomskog fakulteta Danica Popović.

"Nema ekonomski jake Srbije bez čvrstih veza s EU. Samo takva Srbija može braniti suverenitet na Kosovu, i to pravnim, diplomatskim i političkim sredstvima", smatra tamošnji ekonomski stručnjak Jurij Bajec.

K.C.
Foto: AFP

Pročitajte više