Politika je dio podzemlja, a policija nemoćna i uplašena

EFIKASNOST naše policije najbolje se vidi u statističkim podacima, koji govore kako se od 1991. godine u Hrvatskoj dogodilo 21 mafijaško ubojstvo, a samo su tri od njih riješena.

Prisjetimo se, bilo je to ubojstvo bossa Zlatka Bagarića za koje je Lazar Rodić dobio tri godine zatvora, dok je Vinko Žuljević Klica oslobođen optužbe jer je sud ustvrdio da je pet metaka u glavu Veselina Marinova ispalio u samoobrani. Odbjegli Marko Nikolić je, pak, dobio 30 godina zbog sudjelovanja u ubojstvu Vjeke Sliška.

Ubojstvo Dine Pokrovca nanovo je pokrenulo lavinu pitanja oko peeostalih 18 nerazriješenih zločina te njihovih počinitelja i, začudo, njihovih suradnika koji se nerijetko nalaze u samom vrhu društvene i političke "kreme".

Nije ni čudo što se naši policajci boje takvih moćnika koji ih na razini modernih robova sasvim drže u šaci, te je njihovo djelovanje, naročito u pogledu mafijaški ubojstava krajnje suspregnuto i ovisno o političkom kretanjum. 

Marijan Kraljević King, kontroverzni bivši policijski inspektor u razgovoru za Slobodnu Dalmaciju rekao je kako je policija pas čuvar i djeluje onoliko koliko joj to dopušta dužina lanca.

Shodno s tim će i Pokrovčev slučaj pasti u zaborav ukoliko se ukoliko se ubojica sam ne prijavi ili netko ne odluči "propjevati".

Tako bi otprilike izgledala crna bilanca hrvatske policije u kojoj je u proteklih 15 mjeseci zbog političke nepodobnosti smijenjeno 250 policijskih rukovoditelja na svim razinama.

Što se tiče bilance HDZ-a, čini se kako ona izgleda mnogo bolje. Šef policije u Osijeku smijenjen je i izbačen iz HDZ-a jer je pristupio inicijativi Branimira Glavaša. Zanimljivo je kako većina tome uopće ne pridaje neku veću pozornost; kod nas je to to normalno i svakodnevno. Iskaznica HDZ-a bila je sasvim dovoljna za fotelju PU Bjelovarsko-bilogorske, kao i PU Splitsko-dalmatinske županije.

Najzanimljiviji podatak svakako je kako se u biografijama za radna mjesta pišu podrške Snanderu i njegovoj politici.

Marijan Kraljević King tvrdi da je problem u političkoj odluci, a mi se pitamo na što se ta odluka točno odnosi?

Na kraju se počnemo pitati i što je uopće čudno u ubojstvu kamatara koji je mnogima "pomagao" posuđujući im milijune eura uz visoku kamatu, osim možda toga što se ispod površine viđenog nalazi nogometna mafija koja je svoje djelovanje odavno potvrdila, ako nikako drugačuje onda kroz izjave sportskih moćnika poput Zdravka Mamića, Ćire Blaževića, Rene Sinovčića i Igora Štimca, koji su s novinarima otvoreno razgovarali o kupovini sudaca, pa i cijelih prvenstava.

Politička podobnost je, kako se čini, danas na cijeni. Policija traži samo pristojne materijalne uvjete i policijsko, a ne političko rukovodstvo. Na čelu policijskog ministarstva kod nas se nalazi kirurg, stoga ne čudi kako naša policija služi polici a ne građanima.

Ne čudi niti to što prosječni hrvatski policajac neće riskirati obitelj ili plaću od tri tisuće kuna, niti će prosječni hrvatski građanin preuzeti ulogu zaštićenog svjedoka.

Pročitajte više