Poljak Jerzy Buzek novi predsjednik Europskoga parlamenta

POLJAK Jerzy Buzek je novi predsjednik Europskoga parlamenta, rezultat je to glasanja europskih zastupnika na današnjoj konstituirajućoj sjednici u Strasbourgu.
Bivši poljski premijer je dobio 555 od ukupno 713 glasova. Buzekova prednost kao predsjednika će biti u tome što Europski parlament poznaje "iznutra" budući da je bio zastupnik u europskome parlamentu od 2004. do 2009. godine. Njegovim današnjim izborom on postaje prvi predstavnik neke od država koje su EU pristupile 2004. godine koji će biti na čelu neke europske institucije.

Buzek bez konkurencije

Za izbor predsjednika Europske komisije je potrebno skupiti većinu svih glasova što je Buzek vrlo lako i uspio. Jedina njegova "simbolična" protukandidatkinja je bila Eva-Britt Svensson iz Europske udružene ljevice i Zelene nordijske ljevice, prenosi Delo. Nakon završenog glasanja, Buzek je pred poslanicima rekao da je velika čast biti imenovan na mjesto predsjednika. Zahvalio je svima koji su glasali za njega, a onima ostalima je iznio nadu da će pridobiti i njihovu potporu.

Cilj je izlazak iz krize

Prema njegovim riječima, njegov izbor je pozitivan znak svim novima članicama EU. Detalje svoga programa Buzek je najavio predstaviti na rujanskom plenarnom zasjedanju. Među najvećim izazovima svojeg mandata, Buzek je naglasio izlazak iz krize. "To je kriza pomanjkanja nade. Ne smijemo se bojati tih riječi. Državljani nas ne razumiju, stoga moramo učiniti sve što je u našoj moći kako bismo to promijenili", rekao je novi predsjednik Europskoga parlamenta.

Pročitajte više