Poljoprivrednici iz BiH ponovo protiv slobodne trgovine

UDRUGA poljoprivrednika Bosne i Hercegovine zatražila je od vlasti te zemlje da odgode primjenu režima bescarinske trgovine s Hrvatskom te Srbijom i Crnom Gorom do 2007. godine, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz".

Kako je za ovaj list potvrdio predsjednik Udruge poljoprivrednika BiH Ranko Bakić, od Vijeća ministara te zemlje zatraženo je da osigura provedbu "jednosmjernog" bescarinskog režima u iduće tri godine, odnosno da se proizvodi iz BiH izvoze u susjedne zemlje bez plaćanja carinskih pristojbi dok bi, istodobno, proizvođači iz Hrvatske i SCG bili obvezni plaćati carinu u iznosu od 40 posto na proizvode koje plasiraju u BiH.L

Vijeće ministara BiH krajem prošle godine već je donijelo odluku u tromjesečnoj odgodi cjelovite provedbe sporazuma o slobodnoj trgovini sa susjedima.

Takva odluka donesena je upravo na zahtjev domaćih poljprivrednika koji su tvrdili kako nisu spremni za otvorenu tržišnu utakmicu jer država u proteklim godinama nije učinila ništa kako bi potaknula domaću proizvodnju.

"Već je vidljivo kako se u roku od tri mjeseca, za koliko je Vijeće ministara odgodilo uvođenje bescarinskog režima, ne može ništa učiniti na podizanju konkurentnosti domaće proizvodnje", prokomentirao je ovu odluku Bakić.

On je naveo kako se entitetske vlade za stimulaciju poljoprivrede u ovoj godini predvidjele iznos od po 15 milijuna konvertibilnih maraka (nešto više od 7 milijuna eura) što je neusporedivo s 2,5 milijarde kuna koliko ih godišnje za iste namjene izdvaja Hrvatska.

Poljoprivrednici iz BiH, u krajnjem slučaju, izlaz vide i u bescarinskom uvozu svih drugih roba osim poljoprivrednih proizvoda te u poduzimanju mjera kojima bi im se omogućio jači nastup na tržištima susjednih zemalja.

Ministarstvo vanjske trgovine BiH za sada nema komentar na nove zahtjeve domaćih poljoprivrednika.

Pročitajte više