Poljska bi mogla izaći iz EU-a

Foto: EPA

POLJSKA bi mogla napustiti Europsku uniju zbog svojih prijedloga oko reforme pravosuđa, upozorio je državni Vrhovni sud.

Ti prijedlozi dozvolili bi da suci budu suspendirani ukoliko dovedu u pitanju baš tu reformu. Ovo je prijetnja pravnoj hijerarhiji, tvrde suci. Prema toj hijerarhiji, europski propisi su iznad nacionalnih i mogli bi se shvatiti kao pokušaj stavljanja sudstva pod kontrolu.

Suce mogu kazniti zbog političkog aktivizma

Poljska je već prijavljena Europskom sudu za ljudska prava zbog novih pravila za suce koje je donijela vlast na čelu s ultrakonzervativnom strankom Pravo i pravda. Suci prema toj regulaciji mogu biti kažnjeni zbog političke aktivnosti.

Vladajuća stranka lani je promijenila zakon koji kaže da je sad većina sudaca koji sjede u tom vijeću izabrana u donjem domu parlamenta, koji kontrolira Pravo i pravda.

Vrhovna sutkinja Malgorzata Gersdorf usporedila je prijedloge vladajućih s vojnom diktaturom 1981. u komunističkoj Poljskoj.

"Zatražila bih da mržnja prema sucima i sudovima prestane biti korištena kao oružje u borbi za vlast, pogotovo što bi represija, kao i 1981., bila tužan izraz nedostatka moći prije nego manifestacija snage", izjasnila se Gersdorf.

Pročitajte više