Poljska i Češka protiv nacrta Europskog ustava

POLJSKA, kao buduća članica EU, iznijela je u ponedjeljak niz primjedbi na nacrt europskog ustava, samo nekoliko dana prije početka pregovora o njegovu usvajanju, a i češki je predsjednik Vaclav Klaus istodobno izrazio svoje protivljenje postojećem nacrtu.

Varšava je svoja stajališta obznanila ministrima vanjskih poslova na sastanku u Bruxellesu, i taj bi neslužbeni dokument mogao stvari ozbiljno zakomplicirati.

Poljska posebice zagovara zadržavanje sustava "ponderiranog glasanja", prema sporazumu iz Nice, što bi Poljskoj i Španjolskoj, zemljama s po 40 milijuna stanovnika, omogućilo gotovo ista glasačka prava koja uživaju Njemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija.

Vlada u Varšavi također želi zadržati načelo da svaka članica ima svog povjerenika, tj. predstavnika u Europskoj komisiji - izvršnom tijelu EU. Prema sadašnjem prijedlogu ustava, ne bi sve članice Unije imale povjerenika. Njihov bi broj, prema prijedlogu, trebalo smanjiti sa sadašnjih 20 na 15.

Poljska traži izmijene u sigurnosnoj i vojnoj politici. Također opetovano ističe da se u preambuli ustava mora biti spomenuto kršćansko naslijeđe Europe.

Češki predsjednik Vaclav Klaus, pak, smatra da bi usvajanjem postojećeg nacrta ustava u Europi bila rođena superdržava u kojoj bi češki državljani imali zanemarivo pravo odlučivanja. "Usvajanje ustava je prijelaz preko Rubikona, nakon njega nema povratka. A postojeći nacrt ukida suverene države u Europi, sa svojim suverenim vladama i parlamentima koje predstavljaje legitimne interese naroda. U Europi će ostati samo jedna država", izjavio je u ponedjeljak češki predsjednik. "Sve će se odlučivati u Bruxellesu, a tamo će odjek čeških glasove biti slabašan", dodao je Klaus.

Pročitajte više