Poljska i Francuska i dalje podijeljene oko ustava EU-a

FRANCUSKA i Poljska u ponedjeljak nisu uspjele približiti različita stajališta o ustavu EU-a, no francuski premijer JeanPierre Raffarin je, tijekom današnjeg posjeta Varšavi, istaknuo važnost povijesnog prijateljstva dviju zemalja u rješavanju pitanja proširenja bloka 15-orice.

Raffarin je istaknuo kako prijateljstvo između dviju zemalja traje već 10 stoljeća, a njegov domaćin, poljski premijer Leszek Miller je odnos s najvećim poljskim stranim investitorom nazvao "odličnim".

"Ovdje sam kako bi Poljacima poželio dobrodošlicu u EU s 25 članica", rekao je Raffarin na konferenciji za novinare održanoj s Millerom.



Međutim, nakon sastanka ministara vanjskih poslova EU-a održanog u petak u Napulju, tijekom kojega nije postignut napredak u pogledu prevladavanja razlika oko budućeg europskog ustava, dvojica premijera jasno su pokazali da međusobne razlike u stajalištima tih dviju zemalja i dalje postoje.

Poljaci se, zajedno sa Španjolcima, zalažu za formulu raspodjele glasova usvojenu 2000. na summitu u Nici, prema kojoj obje zemlje imaju gotovo isti broj glasova kao Njemačka i Francuska, bez obzira na razliku u broju stanovnika.

Britanci pak smatraju kako bi formulu iz Nice trebalo isprobati u praksi, nakon što Poljska u svibnju iduće godine uđe u EU.

(Hina) mh vk

Pročitajte više