Poljska istražuje navodnu rusku špijunažu

Ilustracija: MJ

Poljska agencija za unutarnju sigurnost (ABW) provela je pretrage u sklopu istrage s drugim europskim sigurnosnim službama o navodnoj ruskoj špijunaži, rečeno je danas.

Poljska, središte zapadne vojne opskrbe Ukrajine, koja se bori protiv ruske invazije, kaže da je postala glavna meta ruskih špijuna. Optužuje Moskvu i njezina saveznika Bjelorusiju da je pokušavaju destabilizirati.

Operaciju su proveli skupa sa Češkom

"Akcije usmjerene na organiziranje proruskih inicijativa i medijskih kampanja u zemljama EU su dokumentirane", navodi ABW u priopćenju, spominjući internetski portal voice-of-europe.eu, za koji kaže da je objavio proruski materijal.

Pretrage su obavljene u utorak u Varšavi i Tychyju u zapadnoj Poljskoj, navodi se bez drugih detalja.

Operacija je bila usklađena s drugim zemljama, posebice s partnerima iz Češke, navodi se.

Poljak ranije optužen za špijunažu

U srijedu je češka vlada sankcionirala dvije osobe, uključujući proruskog ukrajinskog političara Viktora Medvedčuka i internetski portal voiceofeurope.com, zbog, kako je rekla, vođenja proruske operacije za utjecaj u Europi.

Zadnje akcije ABW-a proizašle su iz istrage dovršene u siječnju ove godine u kojoj je podignuta optužnica protiv poljskog državljanina osumnjičenog za špijunažu za ruske specijalne službe.

"Čovjek, koji je postavljen među poljske i europske parlamentarce, obavljao je zadaće koje su naručili i financirali suradnici ruske obavještajne službe, što je uključivalo propagandu, dezinformacije i političke provokacije”, navodi se.

Pročitajte više