Poljska mijenja postupak imenovanja sudaca koji je donijela prošla vlada

Foto: EPA

Poljski ministar pravosuđa Adam Bodnar danas je predstavio zakon čiji je cilj promjena metode izbora sudaca koju je uvela prošla vlada i zbog toga se sporila s Europskom unijom. 

Bivša vlada stranke Pravo i pravda (PiS) godinama se sporila s Bruxellesom zbog svojih pravosudnih reformi za koje je Europska unija smatrala da ugrožavaju vladavinu prava, zbog čega su Poljskoj zamrznute milijarde eura europskih sredstava. 

Jedno od ključnih točaka spora PiS-a i Bruxellesa bila je procedura imenovanja sudaca

Proeuropske stranke, predvođene bivšim predsjednikom Europskog vijeća Donaldom Tuskom, 15. prosinca su pobijedile na izborima i završile osam godina vladavine PiS-a. Novi premijer Tusk obećao je vratiti pristup države europskim sredstvima. 

Jedno od ključnih točaka spora PiS-a i Bruxellesa bila je procedura imenovanja sudaca koje su kritičari smatrali politiziranom. Europski sud za ljudska prava (ECHR) i Sud Europske unije (CJEU) također su ukazali na nepravilnosti u proceduri koju je donijela bivša vlast. 

Prijedlog ministra pravosuđa

Bodnar predlaže da članove Državnog sudbenog vijeća (KRS) biraju drugi suci, a da su suci koje je ono ranije nominiralo izuzeti iz tog procesa. 

"Prema našem mišljenju, takav zakon u skladu je s ustavom i međunarodnim sporazumima koji se odnose na Poljsku, te će zadovoljavati standarde iz presuda ECHR-a i CJEU-a", rekao je zamjenik ministra Dariusz Mazur. 

Pročitajte više