Poljska optužila EU za dvostruke standarde prema državama članicama

Foto: Hina
 
POLJSKA je u srijedu optužila Europsku uniju za dvostruke standarde u svojem odnosu prema državama članicama, dan nakon što je Bruxelles odbacio Varšavinu obranu pravosudnih reformi za koje kritičari tvrde da prijete demokraciji. 
 
EU je zaprijetio da će provesti kaznene mjere koje bi mogle uključivati oduzimanje poljskog prava glasa u Europi ako ne odustane od zakona kojim želi pojačati državnu kontrolu nad pravosuđem. 
 
"Ništa ne šteti ideji europske integracije kao stvarna nejednakost njezinih članica pred zakonom, dvostruki standardi i odmak Europske komisije od svoje uloge, iz objektivnog čuvara ugovora u instrument u rukama nekih država", rekao je u parlamentu poljski ministar vanjskih poslova Jacek Czaputowicz. 
 
Desničarska vlada također odbija prihvatiti migrante
 
Poljska tvrdi kao u nekim drugim članicama poput Španjolske i Njemačke političari također igraju ulogu u biranju nekih sudaca te da su pravosudne reforme potrebne kako bi se poboljšala učinkovitost i transparentnost poljskog pravnog sustava. 
 
Desna vlada u Varšavi sukobljava se s EK-om po nizu pitanja, uključujući migrantske kvote. Poljska odbija prihvatiti dio većinski muslimanskih migranata u sklopu sustava kvota.
 
"Deficit demokracije u Europskoj uniji nije floskula, to je stvarnost"
 
Czaputowicz je u parlamentu upoznao zastupnike s vanjskopolitičkim prioritetima vlade za 2018., a pritom je rekao kako institucije EU-a ignoriraju zabrinutost glasača i da to hrani euroskepticizam. 
 
"Deficit demokracije u Europskoj uniji nije floskula, to je stvarnost koja ima duboke političke posljedice", naglasio je ministar. 
 
"Rastući val protivljenja integraciji na europskom kontinentu nije uzrok demokratskih nedostataka Unije, nego njihov rezultat", zaključio je Czaputowicz, dodavši kako Poljska i dalje želi "snažnu Europsku uniju".
 
Poljska prima najviše sredstava iz europskog proračuna 
 
Usprkos pogoršanim odnosima između Varšave i Bruxellesa, ankete pokazuju da je podrška europskom savezu u Poljskoj, zemlji koja prima najviše sredstava iz europskog proračuna, najveća u Europi. 
 
Czaputowicz je u govoru naglasio i da snažnija europska integracija ne smije voditi do manje uloge Sjedinjenih Država u obrani Europe. 
 
Poljska, članica NATO-a, veoma cijeni svoju blisku sigurnosnu suradnju sa SAD-om nasuprot sve agresivnije Rusije. I Varšava i Washington se protive planiranoj izgradnji plinovoda Sjeverni tok 2 kojim bi ruski energent direktno stizao u zapadnu Europu. 

Pročitajte više